ارسال به دوست  نسخه چاپي 

صنعت آرد صنعتی مدرن که رو به استهلاک می‌رود

به گفته متخصصین، صنعت آرد ایران، یکی از مدرن‌ترین صنایع تولیدی کشور است که می‌تواند رقیب خوبی برای تولیدکننده‌های بین‌المللی باشد. حجم سرمایه‌گذاری در این صنعت در کشورمان عددی قابل ملاحظه‌ است اما متأسفانه اکثر کارخانه‌های کشور با یک سوم ظرفیت اسمی خود فعال هستند و برگشت سرمایه در این صنعت اتفاق نمی‌افتد.

 

یارانه‌ای بودن نرخ گندم و آرد، سیاست‌های بی‌ثبات دولت، پراکنش کارخانه‌ها که در برخی استان‌ها با تعدد واحدهای صنعتی مواجه‌ایم، عدم تناسب دستمزد آسیابانی با هزینه‌های روز تولید و غیره، از عوامل مهم ایجاد چالش‌های اقتصادی در صنعت آرد کشور است و موارد یاد شده، موجب شده سرمایه‌ای هنگفت که سرمایه ملی است و در این راستا صرف شده، معطل تولید یارانه‌ای بماند و بیشتر کارخانه‌ها وابسته به تولید سهمیه‌ای هستند. البته طی سال‌های اخیر، شاهد رشد و توسعه کارخانه‌ها و تحقیقات و بازارسنجی داخلی و خارجی بوده‌ایم و بسیاری از واحدها با تحقیق بازار، به جذب بازارهای برون‌مرزی پرداخته‌اند و بسیاری هم مشتریانی وفادار جذب کرده‌اند اما سیاست‌های بی‌ثبات دولت در حوزه صادرات، موجب متضرر شدن کارخانه‌ها در عرصه بین‌الملل و بی‌انگیزگی صنعت در بازاریابی و فروش خارجی شده است.

از سوی دیگر سیاست‌های دولت در داخل نیز ثبات ندارد و حتی در برخی مقاطع، سامانه فروش استانی نیز متوقف می‌شود و بازار رقابت در داخل کشور نیز بی‌رمق می‌شود و تسلیم عرضه آرد دولتی. در این شرایط است که کارخانه‌هایی که نزدیک به یک دهه است دستمزدشان در تولید به‌روز نشده، مجبور به تعدیل نیرو می‌شوند و مشکلات دیگر. البته دولت پارسال نرخ سبوس را 6 هزار تومان اعلام کرد و گفت برای جبران افزایش تولید است اما متأسفانه به یک ماه هم نرسید که ارزش پول سبوس هم از بین رفت و کارخانه‌ها ماندند و ضرر اقتصادی. حال در شرایط موجود، اگر دولت همچنان بر روند چندنرخی بودن و یارانه‌ای بودن و تأمین بودجه از محلی که آن هم مشخص نیست، اصرار کند، در آینده نزدیک، با ورشکستگی و استهلاک صنعتی مدرن مواجه خواهیم بود.

 

خبرنگار: ندا کاظمی ترکی