ارسال به دوست  نسخه چاپي 

مشکلات نانوایان سنتی با آزاد شدن قیمت نان

ایران جزو معدود کشورهایی است که تنوع و میزان مصرف نان در آن بی‌نظیر است و به‌ویژه نان سنگک با توجه به خاص بودن پختش طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده است اما نانوایان سنگک‌پز با مشکلاتی روبه‌رو هستند که در این گزارش به آن پرداخته‌ایم.

 

سعادتی، نانوای سنگک‌پز در مورد مشکلات این صنف به خبرنگار نگاه هستی گفت: یکی از مشکلات اساسی ما، کارتخوان‌ها هستند که ما را به شدت با چالش روبه‌‌رو کرده و مشکلاتی را به مشکلات قبلی‌مان اضافه کرده‌اند!

وی در خصوص آزادسازی قیمت نان بیان کرد: اگر کیفیت نان‌ متناسب با قیمت آن بالا برود و نان آزاد شود، اتفاق خوبی است اما اگر قیمت نان افزایش یابد و کیفیت آرد و نان همچنان ضعیف باشد، به هیچ عنوان قابل پذیرش نیست چراکه مردم باید نان بی‌کیفیت را با قیمت بالا خریداری کنند و این موضوع از سوی مشتری‌ها پذیرفته شده نخواهد بود.

به گفته سعادتی، زمانی که کیفیت آرد و در نهایت نان مرغوب باشد، اگر قیمت‌ها نیز افزوده شود، مشتری ناراضی نخواهد بود چراکه نان باکیفیت می‌خرد.

 

دیر رسیدن آرد به نانوایی، مشکل نانوایان سنتی

در ادامه این گزارش، سهرابی، دیگر نانوا نیز گفت: یکی از بزرگ‌ترین مشکلات ما، مشکل آرد است. سهمیه ما اندک بوده و آرد بسیار کمی ‌دریافت می‌کنیم و متأسفانه به‌‌موقع هم به دستمان نمی‌رسد و گاهی ممکن است چند روز نانوایی تعطیل باشد تا آرد به دستمان برسد.

وی افزود: مشکل بعدی ما، کیفیت پایین آرد است که این موضوع در روند پخت و کیفیت نان بسیار تأثیرگذار است. کیفیت پایین آرد سبب نارضایتی مشتریان شده و همین امر باعث کاهش خرید می‌شود.

به اعتقاد سهرابی، آزاد‌سازی قیمت نان برای همه مناطق و محلات تهران و شهرستان‌ها، نمی‌تواند مناسب باشد چراکه همه اقشار جامعه، توان خرید نان با قیمت آزاد را ندارند.

 

برای پخت نان سنگک، کارگر ماهر نیاز است

در ادامه این گزارش، شریفی، دیگر نانوای سنگک‌پز در خصوص معضلات نانوایان سنگک کشور اظهار کرد: یکی از اساسی‌ترین مشکلات ما، نبود کارگر ماهر و کاربلد است. کارگر نانوایی سنگکی باید دارای مهارت باشد و مثل نانوایی‌های دیگر، فقط یک ربات برای پای دستگاه نیاز نیست. اما مسأله این است که اگر کارگری با شرایط ذکر شده هم پیدا شود،  دستمزد بالایی می‌خواهد که آن نیز از عهده کارفرما خارج است چون با این نرخ نان، تأمین دستمزد یک کارگر نانوایی سنگک به میزان روزانه 500 هزار تومان، ممکن نیست.

این نانوا افزود: اگر کیفیت آرد خوب بود و قیمت نان بیشتر می‌شد، صرفه اقتصادی داشت و آن زمان پرداخت دستمزد بالا به کارگر باتجربه و ماهر، امکان‌پذیر بود اما با شرایط حاکم، عملاً نمی‌توان کاری از پیش برد.

به گفته شریفی، در حال حاضر خمیرمایه، مشکل دیگری است که با قیمت بالا به مقدار اندکی به نانوایی‌ها تعلق می‌گیرد این در حالی است که بدون خمیرمایه نمی‌توان نان تولید کرد.

 

کمبود کارگر، یکی از مهم‌ترین مشکلات نانوایان سنتی

میری، دیگر نانوای سنتی نیز در خصوص مشکلات و معضلات نانوایان سنگک در یافتن کارگر گفت: در صنف ما، پیدا کردن کارگر از طریق فضای مجازی (تلگرام) انجام می‌شود اما امروز که کارگر را سر کار می‌آوریم، از فردا گوشی خود را خاموش کرده و نانوا را با مشکلات بسیار روبه‌رو می‌کند.

وی در ادامه اظهار کرد: مشکل اساسی ما، کمبود و بی‌کیفیتی آرد است. با وجود مشتری زیاد، سهمیه‌ها کم است و به همین دلیل مشتری‌ها وقتی می‌بینند نان کمتر پخت می‌شود، تصور می‌کنند نانوایان آردفروشی می‌کنند که این تصوری کاملاً غلط است و تنها دلیل پخت کم نان، کم بودن سهمیه آرد است .

میری همچنین یکی دیگر از مشکلات نانوایان را جریمه‌های سنگین وزارت بهداشت عنوان کرد و افزود: یکی از مواردی که اکثر قریب به اتفاق نانوایان سنتی‌پز با تنور دستگاهی را با مشکل روبه‌رو کرده، شست‌وشوی دستگاه با جوش شیرین است که پس از بازدید، اگر متوجه این موضوع بشوند، نانوا را جریمه می‌کنند که در نان جوش شیرین زده و هرچه هم توضیح دهیم که برای شست‌وشو از جوش شیرین استفاده شده و در نان سنگک که با دست عمل می‌آید، نمی‌توان جوش شیرین زد، برایشان قابل قبول نیست و بابت این موضوع، جریمه‌های سنگینی را لحاظ می‌کنند! راه‌حلی هم برای شست‌وشوی دستگاه‌ها با مواد بی‌ضرر ارائه نمی‌کنند و اگر این مبلغ پرداخت نشود، سهمیه‌های آرد را قطع می‌کنند!

 

در صورت آزادسازی قیمت نان، برخی افراد یک قرص نان هم نمی‌توانند بخرند!

برهانی نانوای دیگر، ‌در خصوص آزاد شدن قیمت آرد و نان گفت: من به عنوان نانوایی که از دل مردم هستم و در همین جامعه زندگی می‌کنم، موافق با آزادسازی قیمت نان نیستم چراکه بسیاری از افراد، توانایی خرید نان با قیمت آزاد را ندارند و در حال حاضر نیز گاهی افرادی مراجعه می‌کنند که حتی توان پرداخت همین مبلغ را هم ندارند و ما بر حسب وجدان و انسان‌دوستی، نان صلواتی به این افراد می‌دهیم. اگر آزادسازی و افزایش قیمت نان صورت بگیرد، این افراد که حتی توانایی خرید یک قرص نان را ندارند، چگونه باید امرار معاش کنند؟

وی افزود: از مهم‌ترین مشکلات ما نانوایان خصوصاً در رسته نان سنگک، به‌کارگیری تعداد بیشتر کارگر، مشکل دستمزد کارگران و افزایش قیمت آب، برق و گاز و همچنین هزینه خوراک کارگران در طول روز است که اگر همه این هزینه‌ها محاسبه شود، برای صاحب نانوایی حتی به اندازه یک حقوق کارگر هم سود نمی‌ماند.

این نانوا ادامه داد: مشکل نان سنتی در ایران، مشکل گندم نامرغوب است که زنجیروار سبب تولید آرد بی‌کیفیت می‌شود و همین آرد‌ها را باید برای تولید نان استفاده کنیم که در نتیجه نانمان بی‌کیفیت، نامرغوب و ناسالم می‌شود.

برهانی در پایان تأکید کرد: ارزان‌ترین خوراکی در حال حاضر، نان است که اگر افزایش قیمت هم پیدا کند، باز از کیک و کلوچه ارزان‌تر است و 90 درصد نانوایان با آزاد‌سازی نان موافق هستند.