ارسال به دوست  نسخه چاپي 

اما و اگرهای تولید ذرت در ایران

آرد ذرت از جمله آرد‌هایی است که خواص تغذیه‌ای و درمانی بالایی دارد و به گفته کارشناسان، از این آرد برای درمان مشکلات گوارشی، تقویت سیستم ایمنی بدن، کاهش قند خون و جلوگیری از ابتلا به دیابت استفاده می‌شود اما با توجه به همه خواص و فواید این نوع آرد، تولید آن در ایران برای تولید نان ذرت، تقریباً رو به صفر است.

 

در این گزارش بر آن شدیم تا در مورد چرایی کمبود تولید آرد ذرت در ایران و همچنین فواید و ویژگی‌های این آرد از چند کارشناس پرس‌وجو کنیم.

مهین راهداری، مسئول فنی، مدیر کنترل کیفیت و بهگر کارخانه آرد دانه‌‌سایان در این باره به خبرنگار نگاه هستی گفت: با توجه به کمبود گندم در ایران، بسیاری از شرکت‌ها تمایل دارند از آردهای مختلف خصوصاً ذرت برای تولید انواع نان استفاده کنند.

وی در ادامه در خصوص عوامل عدم تولید آرد ذرت در ایران بیان کرد: برای این کار ابتدا باید به این موضوع توجه داشت که قیمت بالای ذرت نسبت به گندم، قطعاً قیمت نان ذرت را افزایش می‌دهد و با توجه به شرایط اقتصادی جامعه، ممکن است مردم توان خرید این نوع نان را نداشته باشند. همچنین فرهنگ استفاده از نان ذرت یا هر نوع نان دیگری نیز باید در ایران جا بیفتد. به عبارتی ذائقه مردم سال‌ها است به نان گندم عادت دارد و باید فرهنگ‌سازی گسترده‌ای در این باره صورت بگیرد.

راهداری اظهار کرد: ذرت، غله‌ای پرمصرف است. این دانه‌ها بسته به اینکه در کدام قسمت از جهان رشد می‌کنند، از سفید تا زرد روشن و نارنجی رنگ هستند و برخلاف سایر غلات اصلی که به طور همگن در سراسر جهان و قاره‌ها و کشورهای مختلف مصرف می‌شوند، مصرف ذرت در برخی از مناطق جهان بسیار زیاد است در حالی که در برخی دیگر از مناطق، عملاً صفر است.

به گفته راهداری، در حال حاضر استفاده از ذرت در میان‌وعده‌ها و مخلوط‌‌های آماده صبحانه افزایش یافته است زیرا مصرف‌کنندگان به دنبال غذایی آسان هستند که نیازهای تغذیه‌‌ای و بهداشتی را برآورده می‌کند. اخیراً، این دانه به عنوان یک گزینه عالی برای تولید محصولات بدون گلوتن توصیه می‌شود، همچنین نان کم فنیل آلانین برای مبتلایان به فنیل کتونوری از صمغ زانتان و کربوکسی متیل سلولز از نشاسته ذرت تهیه می‌شود. از آرد ذرت برای تهیه نان، کلوچه، دونات، مخلوط پنکیک، غذاهای مخصوص نوزادان، بیسکویت، ویفر، غلات صبحانه و نان و به عنوان پرکننده، چسب و حامل در فراورده‌های گوشتی نیز استفاده می‌شود.

 

ذرت می‌تواند نیاز غذایی افراد جامعه را تأمین کند

وی ادامه داد: هرچند که کشت این محصول از قرون گذشته در دنیا متداول بوده و بخش قابل ملاحظه‌ای از نیاز‌های غذایی انسان و دام را تأمین می‌کرده است اما توسعه کشت این محصول در ایران هنوز به اندازه کافی نیست. در این زمینه طی سال‌های اخیر با تشدید بحران آب، سطح زیر کشت ذرت هم به عنوان محصولی با نیاز آبی بالا کاهش یافته که این روند، تشدید واردات را رقم زده است. این در حالی است که ذرت در میان محصولات تأمین‌کننده منابع غذایی، با توجه به ویژگی‌های خاص خود، یکی از محصولات امیدبخش است که می‌تواند در سطح وسیعی در تأمین نیاز غذایی افراد جامعه مؤثر باشد.

 

ذرت تولیدی در ایران در بخش خوراک دام و طیور استفاده می‌شود

این مسئول فنی افزود: در ایران ذرت تولیدی به جهت تغذیه دام، جیره غذایی طیور (70-65 درصد) و بخش کوچکی از تولید آن صرف مصارف تابستانه به صورت برشته شده می‌شود لذا پیشنهاد می‌گردد از این کالا در سایر موارد نیز استفاده گردد.

 

تولید آرد ذرت به دستگاه‌های مخصوص نیاز دارد

در ادامه، یکی از آردسازان شهرستان اهر نیز در این باره گفت: ما به عنوان یک کارخانه تولیدی، تنها آرد گندم تولید می‌کنیم و تولید آرد ذرت نداریم.

وی اظهار کرد: اگر قرار باشد آرد ذرت تولید شود، نیاز به دستگاه‌های تولید آرد، بوجاری و غیره مخصوص به خود دارد که این امکان برای ما فراهم نیست.

 

گستره مصرف ذرت، بسیار وسیع است

عزیزی، مسئول فنی آرد تابان خمسه نیز در معرفی این محصول و فواید و ویژگی‌های آن گفت: کنسانتره ذرت که ترکیبی از لایه خارجی دانه و جوانه ذرت است و پودر کنسانتره که به عنوان مکمل غذایی حاوی مقادیر بالای چربی، پروتئین، فیبر، عناصر معدنی و اسید آمینه ضروری لیزین است، نه تنها برای افزایش ارزش غذایی خوراک دام، طیور و آبزیان، حیوانات خانگی و غیره بلکه حتی در برخی محصولات غذایی انسانس از جمله غلات صبحانه، اسنک‌ها و غذاهای رژیمی ‌استفاده می‌شود.

وی افزود: آرد ذرت حاصل بلغورهای ریز و اندوسپرم ذرت نیز در تولید غذای کودک، تنقلات، بیسکویت، غلات صبحانه، سوپ، محصولات نانوایی، شیرینی‌ها، سس‌ها، ادویه‌ها، مصارف آشپزی، محصولات بدون گلوتن و صنایع فراوری و بسته‌بندی مواد غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

به گفته عزیزی، ذرتی که در کشور ما کشت می‌شود، جوابگوی نیاز داخل نیست و به همین دلیل مجبور به واردات هستیم.

وی افزود: با وجود تمامی ‌مزایای افزایش کشت ذرت، مشکل اساسی، خطر توکسین‌هایی است که با افزایش کشت، افزایش می‌یابند.

 

آرد ذرت، منبع مناسب برای تولید نشاسته است

منصوره کمالی، مسئول فنی آرد سفید ارمغان بجنورد گفت: به دلیل نبود گلوتن در آرد ذرت، معمولاً این ماده غذایی منبعی مناسب برای تولید نشاسته است و برای تولید نان مناسب نیست.

 

آرد ذرت، مناسب برای افراد مبتلا به بیماری‌های خاص

کمالی در ادامه بیان کرد: این آرد به دلیل بدون گلوتن بودن، برای بیماران مبتلا به سلیاک مناسب است.

وی افزود: همچنین از آرد ذرت به تنهایی نمی‌توان استفاده کرد و باید به صورت ترکیبی با آرد‌های دیگر همچون گندم استفاده شود.

به گفته وی، از آرد ذرت برای تولید نان‌های مخصوص برای افراد مبتلا به بیماری‌های خاص همچون دیابت و سرطان روده بزرگ و همچنین در درمان یبوست، کاهش کلسترول و کاهش گرفتگی عروق می‌توان استفاده کرد اما حتی این افراد هم باید کنترل شده از آن استفاده کنند.