ارسال به دوست  نسخه چاپي 

پیشرفت ماشین‌آلات آرد و نان علی‌رغم مشکلات فراوان!

در دهه‌های اخیر پس از ماشینی شدن پخت نان، تولید‌کنندگان ماشین‌آلات و دستگاه‌های آرد و نان در ایران درصدد بومی‌سازی تجهیزات و ماشین‌آلات صنعتی و رقابت با دنیا برآمدند و در این راه با پیشرفتی چشمگیر روبه‌رو شدند اما این در حالی است که این صنعتگران برای ساخت این دستگاه‌ها با مشکلاتی مواجه‌اند. در این راستا با تعدادی از سازندگان ماشین‌آلات پخت نان به گفت‌وگو پرداختیم که در ادامه می‌خوانید.

 

مهدی حسینی، مدیر فروش و بازرگانی صنایع پخت مشهد در خصوص مشکلات و موانع تولید دستگاههای صنعتی پخت نان در ایران گفت: همانطور که پیدا است، صنعت ما با استیل سروکار دارد اما در تولید با مشکل بزرگی به نام مافیای استیل در بازار مواجهیم. در واقع تولیدکننده، دستگاه را تولید کرده و تنها برای نمای آن نیازمند چند ورق استیل است اما بازار مافیایی استیل، اجازه خرید همان چند ورق را نمیدهد و باید روند تولید نهایی دستگاه که تنها معطل نمای آن است، متوقف شود!

وی افزود: این بازار مافیایی تنها در مورد استیل نیست بلکه در بخشهای دیگری همچون قطعات برقی، علاوه بر مافیایی بودن بازار، جنس تقلبی نیز افزوده میشود!

حسینی دیگر مشکل اصلی در این حوزه را فیک بودن شرکتهای تأمین مواد اولیه همچون پیستونها و سیلندرها دانست و اظهار کرد: در این آشفتهبازار، هیچ امتیازی برای شرکتهای دانشبنیانی مثل ما قائل نمیشوند و به همین دلیل قدرت خرید مردم پایین است و سبب شده سود صنعت به زیر ۱۰ درصد برسد و ارزش بهای تمام شده یک دستگاه، بسیار بیشتر از قیمت اصلی آن باشد.

وی ادامه داد: سود صنعت بسیار پایین است، امتیازی برای شرکتهای صادرکننده قائل نیستند و گوش شنوایی هم برای شنیدن مشکلات صنایع، نانوایان و قنادان وجود ندارد.

در ادامه مجتبی صادقبیان، مدیرعامل گروه صنعتی فریمان در خصوص مشکلات و موانع تولید دستگاهها و ماشینآلات پخت نان گفت: متأسفانه صنعت را به حال خود رها کردهاند و تصور میکنند تولیدکننده در حوزه صنعت، بنگاه اقتصادی درآمدزایی است که ارگانهای مختلف قرار است از آن به عنوان منبع درآمد استفاده کنند!

وی افزود: از آنجا که به صنعتگران بها نمیدهند، روز به روز از تعداد تولیدکنندگان کم میشود و نه برای افراد باتجربه و قدیمی انگیزهای باقی مانده است و نه برای نسل جوان.

صادقبیان اضافه کرد: به دلیل سیاستهای غلط، نبودن زیرساختها و عدم حمایت دولت، کم کم تولیدکنندگانی که در حرفه و صنعت دستی بر آتش داشتند، به این نتیجه رسیدند که به سمت دلالی و واسطهگری بروند تا درآمد بیشتری داشته باشند. این عمل، نتیجه خوبی در پی ندارد چرا که نسلهای بعدی، دیگر پا به میدان کار نمیگذارند چون نه آیندهای میبینند و نه حمایتی از جانب دولت شامل حالشان میشود .

وی تأکید کرد: ارگانهای مختلف، از اتحادیه که باید پاسخگوی صنعتگران و کسبه عضو باشد تا شهرداری و دارایی، با ما تعامل دارند که عمدتاً هم به فکر منبع درآمد برای زیرمجموعه خودشان هستند .ما به عنوان تولیدکننده قبل از فروش باید چیزی برای ارائه داشته باشیم اما اداره مالیات و دارایی، این مسأله را در نظر نمیگیرد که اوضاع کسبوکارها به صفر یا حتی به زیر صفر رسیده و هر سال فقط به دنبال اخذ مالیات است و همین سبب بیکاری نسل تحصیلکرده و جوان ما و از بین رفتن امیدشان برای زندگی بهتر میشود.

افشین آزادنیا، مدیرعامل شرکت توان الکترونیک گستر نیز در این زمینه اظهار کرد: عمده چالشهای موجود در کار ما به موضوع تهیه متریال برمیگردد که نمیتوانیم مستقیم از کمپانیهای برند دنیا تهیه کنیم و همین موضوع، سبب میشود افرادی سودجو در بازار، اقدام به ارائه و فروش این متریالهای فیک و استوک و مشکلدار کنند .

وی افزود: مبحث صادرات نیز یکی دیگر از مشکلات ما است که به خاطر نقل و انتقالات مالی نمیتوانیم صادراتی داشته باشیم هرچند که در کار خودمان، خوشبختانه موانع را برداشتهایم و شناخته شده هستیم و مشتریهای خودمان را داریم .

شایان ذکر است در میان این همه نارضایتی و مشکلات، برخی تولیدکنندگان همچون عارف بهمنی، مدیرعامل گروه صنعتی بهمنی نیز نظری مثبت در خصوص تولید داشته و معتقد بودند به دلیل تولید 100 درصد داخلی مواد اولیه، مشکلی در زمینه تولید ندارند.