ارسال به دوست
نسخه چاپي
عاقبت نان تولید شده با ربات
سالها است کارشناسان و دلسوزان صنعت نان کشور در جلسات و محافل گوناگون هشدار میدهند که تداوم اختصاص یارانه به روش معمول فعلی، آسیبزا است! افت کیفیت و در نهایت سلامت نان و رشد ضایعات، از مهمترین عوامل آسیبزای اختصاص یارانه است.
نبود فضای رقابتی در تولید گندم، آرد و نان، افت کیفیت و حواشی زیادی داشته است که اثرش در سفره مصرفکننده دیده میشود. این در حالی است که یارانه در مسیر، به جیب دلالان و واسطهها میرسد و مصرفکننده نهایی که دولت سالها است برای تأمین نان آن بودجهای کلان اختصاص میدهد، عملاً از این یارانه بینصیب است. دولت به نرخ تضمینی، هر گندمی را با هر کیفیتی خریداری میکند. این گندم از سوی مباشرینی که تخصصی در امور مربوط به خرید نداشته و تجهیزات و تأسیساتی هم برای نگهداری استاندارد ندارند، خریداری میشود و در اختیار کارخانهها قرار میگیرد. در این میان میتوان گفت استانهایی که تولیدکننده نیستند، این شانس را دارند که از اختلاط مناسبی از گندم برای استحصال آرد بهرهمند شوند در حالی که برخی استانهای تولیدکننده به دلیل شرایط اقتصادی کشور و هزینهبر بودن جابهجایی گندم، مجبور به استفاده از گندم استان خود هستند و آردی که به دست نانواییهای استان یاد شده میرسد، کیفیت لازم را ندارد و نانوا برای حفظ انسجام خمیر، مجبور به استفاده از نمک میشود. از طرفی نانوا که به دلیل اختصاص یارانه به گندم خبازی، هر چندین سال یکبار نرخ میگیرد و با تورم سالانه در افزایش نرخ دستمزد، حاملهای انرژی و غیره مواجه است، دیگر توان اقتصادی اداره نانوایی را ندارد و مجبور به جواب کردن کارگران شده و رباتهای تولید، جایگزین استادکاران و شاطرهای نانوایی سنتی ایرانی شده است و به قول یکی از پیشکسوتان صنعت آرد، هنر نانوایی رنگ باخته و جای خود را به ماشین پخت داده، آن هم ماشینهای پختی که کمتر به کیفیت پروسه پخت در تولید آن توجه شده است و نتیجه اینکه یارانهای که دولت سالها است بودجهای کلان را برای آن اختصاص میدهد، تبدیل به نانی بیکیفیت شده که دهکهای پایین به اجبار از آن استفاده میکنند اما هدف دولت که همان پرداخت یارانه جهت تأمین نان سالم برای مردم است، محقق نشده و نان ارزان بیکیفیت، اینبار پس از دامداری، در سطلهای زباله نیمی از بوستانهای تهران سوژه تصویر ما شد... خبرنگار: ندا کاظمی ترکی