ارسال به دوست  نسخه چاپي 

با نان‌های سنتی عربستان به شبکه شهرهای خلاق یونسکو بپیوندید

یونسکو هرساله فهرستی از سنت‌های خوراک‌شناسی شاخص در سراسر جهان را معرفی و نان شهرهای مختلف را شناسایی می‌کند. امسال نان شهرهای مختلف عربستان در شبکه شهرهای خلاق یونسکو به نمایش درآمده است. نان سه شهر عربستان سعودی در فهرست شهرهای خلاق 2024 قرار گرفته است.

 

به گزارش نگاه هستی به نقل از curlytales، عربستان سعودی، کشوری با فرهنگ غنی، زنده و پویا است بنابراین منطقی است که این امر به غذا نیز تعمیم یابد. در واقع سه نوع نان از عربستان در کمیسیون شهرهای خلاق یونسکو معرفی شده است. این رویداد که از سوی کمیسیون هنرهای آشپزی عربستان برگزار می‌شود، یکی از یازده کمیسیون تخصصی است که زیر نظر وزارت فرهنگ اداره می‌شود. این نان‌ها شامل کلیجا از بریاده، الخبز الاحمر از الاحساء و الملاه از طائف هستند.

پروژه نان و شهرهای خلاق در سال 2018 آغاز شد. ایده بسیار ساده بود. جشن میراث فرهنگی نان بود. هر سال، کشاورزان، آسیابان‌ها و نانوایان از سراسر جهان، داستان‌ها و دستور‌العمل‌هایی را درباره نحوه بازسازی نان سنتی شهر به اشتراک می‌گذارند. به این ترتیب، این پروژه از نزدیک با اهداف شبکه شهرهای خلاق یونسکو که در سال 2004 تأسیس شد، همسو است که شامل 350 شهر در 105 کشور می‌شود. همه این شهرها به دلیل ابتکارات خود در استفاده از میراث فرهنگی و خلاقیت برای تقویت توسعه پایدار، شناخته شده هستند و باید در یکی از هفت گروهی باشند که شامل غذاشناسی، طراحی، صنایع دستی و هنر عامیانه، هنرهای رسانه‌ای، موسیقی، ادبیات و فیلم می‌شود.

کلیجا، یک شیرینی سنتی عربستان سعودی از منطقه القاسم است. معمولاً گرد یا بیضی با شکل کمی ‌گنبدی است که اغلب با نقوشی پیچیده تزئین می‌شود. لایه بیرونی آن معمولاً ترد است در حالی که داخل آن نرم و خوش‌طعم باقی می‌ماند.

کلیجا طعمی ‌غنی و اغلب شیرین دارد. این نان از آرد گندم، شکر، شیر و قیمه (کره شفاف) تهیه می‌شود که پایه‌ای غنی و شیرین دارد. مواد میانی آن متفاوت است اما معمولاً شامل خرما، لیمو سیاه، کنجد یا مغزها و ادویه‌هایی مانند هل و دارچین است.

الگوهای تزئینی اغلب با استفاده از قالب چوبی مخصوص یا با دست به قسمت بالایی فشار داده می‌شوند. شیرینی‌ها تا قهوه‌ای طلایی شدن، پخته می‌شوند و ظاهری ترد به دست می‌آورند. این خوراک لذت‌بخش به ویژه در جشن‌ها و تعطیلات و به عنوان نماد مهمان‌نوازی عربستان معروف است.

الخبز الاحمر که به نان سرخ یا نان خرمایی نیز معروف است، به دلیل نماد فرهنگی و اقتصادی، قابل توجه است. «خبز احمر» که در زبان عربی به «نان قرمز» معروف است، یک نان سنتی عربستانی از استان الاحساء است که به دلیل رنگ مایل به قرمزش متمایز است. بسته به دستور پخت و روش پخت، بافت نان می‌تواند از نرم و کرکی تا کمی ‌متراکم‌تر باشد.

این رنگ معمولاً با افزودن خرما به خمیر به دست می‌آید. خبز احمر اغلب به عنوان بخشی از غذاهای سنتی و در کنار انواع غذاها مانند خورش، دیپ و سالاد سرو می‌شود.

این نان معمولا گرد و مسطح است؛ شبیه به سایر نان‌های خاورمیانه مانند پیتا یا نان لواش. مواد اصلی خبز احمر شامل آرد گندم، خرما، هل، زعفران، تخمه، نمک و آب است. این خمیر به طور سنتی در اجاق سفالی پوشیده از تنه نخل پخته می‌شود که طعمی ‌منحصر‌به‌فرد و دودی به نان می‌دهد.

الملاه از طائف، به قبایل کوچ‌نشین شبه‌جزیره عربستان پیوند خورده است و به عنوان نمادی از مهمان‌نوازی برای تهیه متمایز و پرزحمت آن شناخته می‌شود. این نان تخت سنتی عربستانی به دلیل بافت نرم، بالشی و قوام کمی ‌جویدنی‌اش شناخته شده است. معمولاً از مواد اولیه مانند آرد، آب، نمک و گاهی کمی ‌شکر یا روغن تهیه می‌شود تا بافت و طعم آن بهتر شود. آن را به صورت گرد پهن می‌کنند و روی تابه داغ یا در فر پخته می‌شود تا زمانی که پف کرده و رنگ آن قهوه‌ای شود.

نان الملاه، همه‌کاره است و اغلب به همراه انواع غذاها از جمله خورش، سوپ و گوشت کبابی استفاده می‌شود. همچنین می‌توان آن را به تنهایی، آغشته به روغن زیتون یا با کره و عسل مصرف کرد.

این نان‌ها بر اساس معیارهای خاصی از سوی یونسکو انتخاب می‌شوند. به عنوان مثال، باید در تهیه آن‌ها از آرد محلی استفاده شود و از نظر فرهنگی، نقشی مهم ‌در میراث شهر و کشور داشته باشند.

فهرست این محصولات محلی بر غنای فرهنگی و تنوع شهرهای خلاق عربستان سعودی تأکید می‌کند. علاوه بر این، نشان‌دهنده تلاش‌ها و استراتژی کمیسیون هنرهای آشپزی برای برجسته کردن هنرهای آشپزی عربستان در سطح محلی و بین‌المللی و همچنین علاقه آن به دانش بین‌المللی و تبادل فرهنگی است. هدف از این برنامه، تقویت همکاری بین شهرهایی است که خلاقیت را به عنوان یک عامل استراتژیک توسعه پایدار در رابطه با جنبه‌های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیست‌محیطی شناخته‌اند.