ارسال به دوست نسخه چاپي
آشنایی با انواع نانهای سنتی ترکیه
به گزارش نگاه هستی به نقل از مجله WORLD FOOD ATLAS، در نقاط گوناگون کشور ترکیه، نانهای سنتی متنوع و محبوبی پخته میشود که در ادامه به تعدادی از این نانها اشاره شده است.
سومون نان سنتی سومون، محبوبترین نان ترکیه است، نانی نوکتیز و قایقیشکل که بریدگیهایی متمایز در مرکز دارد. این نان سفید سنتی و مطبوع، در هر نانوایی، مینیمارکت محلی و فروشگاهی در سراسر ترکیه موجود است و دولت، قیمت آن را تعیین میکند. تکههای نان سومون در خانهها و رستورانها تقریباً با هر وعده غذایی خورده میشوند. نان ترابزون نان سنتی ترابزون، یکی دیگر از نانهای سنتی ترکیه که با آرد سفید درست میشود و از دریای سیاه میآید، از خمیرترش متراکم تهیه و در اجاق چوبی پخته میشود. نان سنتی ترابزون، پرحجم است و نسبت به نان سومون، موجب سیری زودهنگام میشود و ماندگاری طولانیتری دارد و شکل آن به طور کلی گرد است. نان ذرت نان ذرت خوشطعم، در بسیاری از کشورها محبوب است و ترکیه نیز از این قاعده مستثنی نیست. این نان به صورت گرم از فر سرو میشود و شاید با استفاده از کره محلی کمی نمکزده، یک غذای واقعی باشد! گفته میشود بهترین نان ذرت ترکیه از دریای سیاه میآید، جایی که انواع زیادی از این نان را تولید میکنند. برخی از نانواها این نان را با پنیر، سبزیجات پخته شده در خمیر میپزند. پیده پیده، نانی گرد یا بیضی شکل است که به طور سنتی با انواع سوپها خورده میشود و معمولاً در فر سنتی پخته شده و گرم سرو میشود. پیده یک نان پهن متراکم است که همراه سس و سوپ، ایدهآل است و به طورگسترده در رستورانها و نانواییهای سراسر ترکیه موجود است. پیده رمضان پیده رمضان، یک نان سنتی ترکی است که به شکلهای گرد و مسطح با آرد، آب، شیر، مخمر، شکر، نمک و کره یا روغن زیتون درست میشود. این نان به طور سنتی در ترکیه برای وعدههای افطار و سحری در ماه رمضان مصرف میشود. مشخصه این نان، نقشهای متقاطع یا فرورفتگیهای تزئینی است که با فشار دادن انگشتان به خمیر ایجاد میشود. قبل از پخت، نانواها معمولاًروی خمیر نان پیده رمضان، سیاهدانه و دانه کنجد میپاشند. البته این روزها یکی از نانهای اصلی ترکیه است که در طول سال با غذاهای مختلف خورده میشود یا در کنار خورشها و کاسرولها سرو میشود. همچنین بخشی مهم از تومبیک است که یک ساندویچ سنتی ترکی است. نان سنتی پیده رمضان را با گوشت چرخ کرده پر میکنند. بازلاما نان سنتی بازلاما، یک نان ترکی مسطح یا دایرهای شکل است که ضخامت آن حدود ۲ سانتیمتر است. به طور سنتی در اجاق سنگی در روستاهای ترکیه پخته میشود اما به طور گسترده در اکثر نانواییها و سوپرمارکتها در دسترس است. نان سنتی بازلاما به صورت برشته شده عالی است سپس با پنیر یا گوشت پر میشود و مانند نان تست بهعنوان صبحانه یا ناهاری محبوب خورده میشود. لواش یا نان بادکنکی نان سنتی لواش، یک نان تخت محبوب است که به طور گسترده در ترکیه برای لقمههای کباب و دوروم یا ساندویچهای سبک استفاده میشود. همچنین نوع دیگری از نان وجود دارد که به نظر میرسد بسیار چشمگیر روی میز غذا سرو میشود و معروف به «نان بادکنکی» است. نان بادکنکی از یک خمیر ساده تهیه میشود که روی آن سیاهدانه پاشیده میشود و به سرعت در فر سنتی پخته میشود تا ترد شود و پف کند و به سرعت همراه با پیش غذا به سمت میز میرود تا مشتریها تکههای آن را در کنار غذای خود بخورند. یوفکا نان سنتی یوفکا، یک نان تخت سنتی ترکی است که از آرد، آب، نمک و روغن زیتون تشکیل شده و بدون خمیرمایه است. خمیر را معمولاً با وردنه صاف میکنند تا زمانی که به نازکی کاغذ شود. اعتقاد بر این است که یوفکا شکل اولیه خمیر فیلو است. نان سنتی یوفکا برای تهیه بورک، گوزلمه و بسیاری دیگر از شیرینیها و دسرها استفاده میشود. نان سنتی یوفکا را میتوان در تهیه بسیاری از شیرینیهای ترکی استفاده کرد همچنین به اندازه کافی محکم است تا تمام مواد پرکننده ساندویچ شاورما ترکی را در خود جای دهد. نان سنتی یوفکا در سال 2016، در یونسکو ثبت شد. سیمیت اگر شیرینی دوست دارید، احتمالاً سیمیت را دوست خواهید داشت. نان سنتی سیمیت ترکی، یک نان حلقهای شکل است که معمولاً با چای یا دوغ همراه میشود و برای صبحانه با مرباها سرو میشود یا با ترکیباتی خوشطعم مانند پنیر، پاستیرما (گوشت گاو با نمک) و سبزیجات تازه مصرف میشود. نان سنتی سیمیت، غذای خیابانی و مورد علاقه مردم ترکیه است که همه از خوردن آن لذت میبرند. نان سیمیت در نانواییها موجود است. همچنین در خیابانها مردانی که روی سرشان سینیهایی گذاشتهاند، انبوهی از سیمیتها را میفروشند. اعتقاد بر این است که نان سنتی سیمیت از دهه 1500 در استانبول پخته شده است در حالی که نام آن از کلمه عربی سامید به معنای نان سفید یا آرد خوب گرفته شده است. خمیر به خودی خود بسیار شبیه به خمیر نان شیرینی است با این تفاوت که به جای جوشاندن، خمیر سفت شده را شکل میدهند و نانوا قبل از اینکه نان را بپزد با پوششی از دانههای کنجد برشته شده، آن را در ملاس میوه فرو میبرد. گوزلمه گوزلمه، یک نان سنتی تخت ترکی است که از آرد، آب، مخمر، روغن زیتون و ماست تشکیل شده است و مواد این نان موجب میشود از شکننده شدن بیش از حد آن جلوگیری شود. خمیر را با موادی مانند گوشت، سبزیجات، تخممرغ، پنیرهای مختلف یا قارچ پر میکنند و سپس میپزند. در ابتدا، نان سنتی گوزلمه برای صبحانه یا به عنوان یک میانوعده سبک در بعد از ظهر سرو میشد اما امروزه به عنوان یک فستفود محبوب در رستورانها، چرخدستیهای خیابانی و کافههای ترکیه یافت میشود. پیتا نان پیتا نوعی نان تخت است که گمان میرود در حدود ۲۵۰۰ سال قبل از میلاد در خاورمیانه پدید آمده باشد. این نان، یکی از قدیمیترین انواع نان در جهان است. باستانشناسان شواهدی از نانهای تخت پخته شده به دست تمدنهای باستانی در سراسر خاورمیانه و مدیترانه از جمله مصریان و سومریها را یافتهاند. اصطلاح «پیتا»، یک کلمه یونانی به معنای «پای یا نان» است. این ممکن است نشان دهد که یونانیها این نوع نان را از همسایگان خاورمیانهای خود پذیرفتهاند. این نان امروزه در بسیاری از غذاهای خاورمیانه و مدیترانه استفاده میشود، از جمله در غذاهای یونانی، ترکی، لبنانی و سوریهای که جزء اصلی است. پیده بافرا نان سنتی پیده بافرا، خوشطعم و لذیذ است و با شکل منحصربهفرد خود شناخته میشود که در حدود ۱ متر طول و 2/5 سانتی متر عرض دارد. خمیر آن از آرد، آب، مخمر و نمک درست میشود و به شکل بیضی درمیآید و با مخلوطی از گوشت چرخ کرده و پیاز ریز خرد شده که قبلاً با نمک و فلفل سیاه تفت داده شده، پر میشود و با فشار دادن انتهای نان به هم در بالا مهر و موم شده و در فر هیزمی پخته میشود تا به رنگ قهوهای برسد. پس از پخت، آرد اضافی را با قلم مو پاک کرده و روی آن تکههای کوچک کره میریزند سپس برای سرو به صورت مربع یا تکههای باقلوا مانند برش داده میشود.