ارسال به دوست  نسخه چاپي 

سیدمحمدرضا مرتضوی، رئیس کانون انجمن‌های صنایع غذایی کشور:

دخالت‌های بی‌حدو‌حصر دولت در اقتصاد، خطرناک است/ نمایشگاه، محل عرضه نوآوری و تکنولوژی روز است، نه شبه علم!

نمایشگاه با استانداردهای بین‌المللی باید فرصتی برای معرفی نوآوری‌ها و دستاوردهای جدید در تکنولوژی باشد.

 

سیدمحمد مرتضوی، رئیس کانون انجمن‌های صنایع غذایی کشور با ذکر مطلب فوق درخصوص برگزاری شانزدهمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت غلات، آرد و نان گفت: در راستای ارتقای تکنولوژی تولید نان، روند شکل‌گیری و نقش تکنولوژی در تولید و حرکت به سمت بهبود کیفیت، باید سرمایه‌گذاری شود که یکی از این سرمایه‌گذاری‌ها، برگزاری نمایشگاه‌های بین‌المللی و خارج شدن از پوسته تفکر سنتی در مورد نان است. در ایران نزدیک به 11 میلیون تن تولید محصولات آرد داریم که از این میزان، 9 میلیون تن به مصارف تولید نان اختصاص دارد، میانگین مصرف نان در ایران بالاتر از میانگین مصرف جهانی است، تنوع تولید نان در جهان بالا است و این درحالی است که در کشور ما نان غالب مصرفی، نان تخت است که اخیراً 10 درصد مصرف در کنار نان‌های تخت به نان‌های تولید شده به روش صنعتی و حجیم و نیمه‌حجیم اختصاص پیدا کرده است. 

وی با بیان اینکه ما در ایران سالانه 200 هزار میلیارد تومان با نرخ ارز 28 هزار تومانی، یارانه برای در دسترس بودن نان ارزان اختصاص می‌دهیم که این پوسته سنتی سوبسیدی نان در ایران، قدرت سرمایه‌گذاری و توسعه‌بخشی نان ایران را به کارگاه‌های بسیار بسیار کوچک نانوایی محدود کرده است، اظهار کرد: بسیاری از افرادی ذی‌صلاح معتقدند که زمان کافی برای استراحت خمیر در ایران در نظر گرفته نمی‌شود، پخت با حرارت زیاد و سرعت زیاد انجام می‌شود که مصرف این نان‌ها می‌تواند ریشه بسیاری از مشکلات و نارسایی‌های غذایی در ایران باشد. 

مرتضوی اختصاص یارانه و قیمت‌گذاری دستوری برای نان را از معضلات و موانع پیشرفت صنعت نان در ایران دانست و گفت: در دنیا نگاه به صنعت نان مانند سایر کسب و کارها، بیزنسی و سرمایه‌گذاری است، تعاملات و تبادلات در نمایشگاه‌ها به گونه‌ای است که شرکت‌کنندگان به دنبال جذب مشتری در فضای واقعی رقابت هستند اما متأسفانه در کشور ما همه به دنبال سهمیه هستند. اگر اقتصاد دستوری بر صنعت نان حاکم نباشد، فعالان به دنبال جذب مشتری و تهیه بهترین تجهیزات و ماشین‌آلات، جایگزین نمودن خمیرترش به جای مواد شیمیایی مضر، ملاحظه رطوبت و حرارت و غیره خواهند بود اما فی‌الحال که قیمت، دستوری است و دخل نانوا با خرجش نمی‌خواند، طبیعتاً دنبال بهترین‌ها نخواهد بود! مشتریان نمایشگاه چه کسانی هستند؟ نمایشگاه که جای تدریس نیست! نمایشگاه محلی برای عرضه آخرین محصولات، تکنولوژی و نوآوری و آخرین ایده‌ها در تولید محصولات است نه محصولات کارگاهی و شبه علم؛ نوآوری به تمام معنا! این اتفاق نمی‌افتد مگر با حذف نرخ دستوری و ایجاد فضای رقابتی در تولید.  

 

رونق نمایشگاه به رونق آرد و نان وابسته است 

رئیس انجمن آردسازان کشور با بیان اینکه رونق نمایشگاه به اقتصاد نانواخانه و کارخانه آرد بستگی دارد، گفت: وقتی با اقتصاد دستوری و اختصاص یارانه‌ای که به جرأت می‌توان گفت به نیمی از عدد اختصاص یافته به سفره مردم نمی‌رسد، تولید آرد و نان را مختل نمودند، صنف نانوا و کارخانه‌دار مشتری خوبی برای نمایشگاه نخواهد بود چون انگیزه‌ای برای توسعه تولید ندارد. سالانه میلیاردها دلار پول مملکت را یارانه می‌دهند، در خرید تضمینی اردیبهشت و خردادماه، گندم از کشاورز خریدند و به دنبال این هستند با مجوز رهبری، اعتبار پرداخت مطالبات گندم کشاورزان را از صندوق توسعه ملی پرداخت کنند. دولت از جیب مردم بدهی‌ها را پرداخت می‌کند، برای نظارت و کنترل، وزارت امور اقتصادی و دارایی دستگاه نان‌شمار در نانوایی‌ها نصب کرد و با ارائه آمار جعلی، اظهاراتی مبنی بر صرفه‌جویی در مصرف نان در رسانه‌ها اعلام کردند در حالی که آمار واقعی و ارگانیک حتی حکایت از افزایش مصرف نان دارد! کارخانه آرد در بهترین حالت روزی 80 تن سهمیه دارد که اگر خیلی خوب استحصال آرد داشته باشد، به ازای هر تن 40 کیسه تولید آرد دارد، آرد را کیسه‌ای 30 هزار تومن عرضه می‌کند که اگر نرخ کیسه را هم درنظر بگیریم، هر کیسه آرد به مبلغ 20 هزار تومان عرضه می‌شود و در حالی که نرخ واقعی آن 1 میلیون تومان است، کارخانه آرد 2 برابر هزینه‌ای را که بابت فروش آرد می‌گیرد، برای حقوق و مطالبات کارکنانش پرداخت می‌کند. با پیگیری کانون، قرار می‌شود دولت مابه‌التفاوت زیان را پرداخت کند اما کی به این وعده عمل می‌کند، مشخص نیست! حال کارخانه‌دار با این وضعیت اقتصادی چطور می‌خواهد حضور مفید در نمایشگاه داشته باشد؟! 

 

شرکت‌های زیان‌ده دولتی، کار را به بخش خصوصی واگذار کنند/ یک عده می‌گویند خارجی در نمایشگاه شرکت نکند! 

وی با بیان اینکه همواره امام و رهبری تأکید مؤکد بر کاهش تصدی‌گری دولت داشته‌اند و به صراحت گفته‌اند که «کار مردم را به خودشان واگذار کنید»، اظهار کرد: چندین شرکت دولتی در حوزه تأمین کالاهای اساسی فعالیت می‌کنند که متأسفانه حتی توان پرداخت بموقع مطالبات و تأمین مایحتاج کشاورزان را نیز ندارند، اگر این شرکت‌ها کار را به بخش خصوصی واگذار کنند، هم در حوزه واردات گندم هم در خرید گندم داخلی، شرکت‌های بخش خصوصی مدیریتی به مراتب بهتر خواهند داشت. البته که زیرساخت‌هایی که بخش خصوصی چه در بحث واردات گندم چه در مباحث مربوط به خرید گندم دارد، مدرن‌تر و معتبرتر است. چرا باید دولت اصرار به حضور در حوزه خرید تضمینی و واردات داشته باشد؟ می‌خواهید از قشر کم‌درآمد حمایت کنید، حقوق و دستمزد را بالا ببرید، هیچ جامعه‌ای را نمی‌شود بدون در نظر گرفتن حقوق شهروندی اداره کرد. حقوق شهروندی نانوا این نیست که دخل دکانش 70 میلیون تومان باشد و یک عده برایش تصمیم بگیرند! حق کارخانه‌دار این نیست که آرد را 30 تومان بفروشد که 10 هزار تومانش هم پول کیسه باشد! دولت با این زیان انباشته موجود، چه تدبیری برای مدیریت اقتصاد صنعت نان دارد؟ بهترین و عقلانی‌ترین روش، واگذار کردن امور به بخش خصوصی و آزادسازی صنعت است. در مدتی کوتاه که بازار آرد و نان آزاد شد، 500 هزار تن آرد به عراق صادر شد، مالیاتش هم به دولت پرداخت شد، این چه سیاست نابجایی است که زنجیر به پای صنعت آرد و نان بسته است؟ از طرفی هم یک عده آمده‌اند در نمایشگاه می‌گویند به خارجی‌ها در نمایشگاه غرفه ندهید! چرا؟ چون نمی‌تواند با کارگر 150 دلاری با شرکت آلمانی که مزد 2000 دلاری به کارگر پرداخت می‌کند، رقابت کند! نرخ متراژ غرفه برای شرکت‌های خارجی، 10 برابر شرکت‌های داخلی است!

 

رشد و توسعه در گرو آزادسازی 

مرتضوی ادامه داد: رشد، توسعه و رونق اقتصادی فقط در جریان آزادسازی است که اتفاق خواهد افتاد. مثال بارز آن، کافه‌نان‌های موجود در سطح شهر است که به جرأت می‌توان گفت نمونه برخی از آن‌ها در اروپا هم نیست و مشتریان خودش را دارد و بهترین تجهیزات و ماشین‌آلات را تهیه می‌کند. پس هر جا دخالت دولت نباشد، رشد و توسعه هست! 

 

هفت میلیون اتباع، سربار یارانه مردم ایران 

رئیس کانون انجمن‌های صنایع غذایی کشور در ادامه با اشاره به حضور اتباع خارجی و صرف یارانه برای اتباع، اظهار کرد: نیروی کار افغانستانی در همه جای دنیا هست، برخی کسب‌و‌کارها بدون کارگر افغانستانی به سختی اداره می‌شود اما باید به‌کارگیری این کارگران، قانونی و ضابطه‌مند باشد. متأسفانه در حال حاضر زنان و کودکان از مرزها وارد کشور می‌شوند و در حال حاضر 7 میلیون نفر اتباع خارجی از یارانه مردم ایران استفاده می‌کنند یعنی 30 هزار میلیارد از 200 هزار میلیاردی که دولت از جیب مردم به عنوان یارانه پرداخت می‌کند، صرف جمعیت سربار کشور می‌شود که نیاز به چاره‌اندیشی دارد. 

 

پیشنهاد به رئیس جمهور 

وی در بخش پایانی گفت‌وگو در پاسخ به سؤال ما درخصوص پیشنهاد صنعت به رئیس جمهور، گفت: درخواست ما از آقای دکتر پزشکیان این است که با مردم صادق باشد، دولت از ارائه آمار جعلی خودداری کند، قول و وعده توخالی به مردم ندهند، به واقع تصدی‌گری دولت را کم کنند، در اقتصاد دستوری تجدیدنظر فوری داشته باشند، از وزرا و کارشناسان متخصص به جای مدیران سیاسی استفاده شود، دخالت‌های بی‌حد‌وحصر دولت در اقتصاد کنترل شود، کاری را خارج از قاعده سود و زیان انجام ندهند، این حکم خدا است که باید زنجیره تولید، از کشاورز تا نانوا، از کسب‌وکارش بهره ببرد تا کشور رونق پیدا کند. از رئیس جمهور می‌خواهیم وعده‌هایی را که مطرح نموده، نصب‌العین قرار دهد و توجه داشته باشد که فساد از بالا شکل می‌گیرد و گسترده می‌شود. 

 

خبرنگار: ندا کاظمی ترکی