ارسال به دوست  نسخه چاپي 

نمایشگاه ایبکس و آینده تولید دستگاه‌های نان/ بررسی چالش‌ها و فرصت‌های جدید

صنعت نان در ایران در سال‌های اخیر با چالش‌هایی متعدد مواجه شده است. از یک سو، مشکلاتی همچون تأمین نیروی کار و کاهش تقاضا برای نان‌های صنعتی وجود دارد و از سوی دیگر، نیاز به نوآوری و بهبود فناوری در دستگاه‌های تولید نان به شدت احساس می‌شود. در این میان، نمایشگاه‌هایی مانند ایبکس (نمایشگاه بین‌المللی صنعت غلات، آرد و نان) فرصتی استثنایی را برای تولیدکنندگان ماشین‌آلات نان فراهم می‌آورد تا با جدیدترین تکنولوژی‌ها و دستاوردهای این صنعت آشنا شوند و به ارتقای کیفیت و رقابت‌پذیری در بازار بپردازند. با این حال، ورود تکنولوژی‌های پیشرفته به این صنعت، همچنان با موانع متعدد مواجه است.

 

محمود مرشدی، مدیرعامل شرکت ماشین‌سازی مرشد گوهر، با اشاره به سابقه ورود دستگاه‌های تولید نان به ایران از اوایل دهه ۴۰، سؤال می‌کند که آیا این صنعت توانسته است نیازهای داخلی را با نگاهی نوآورانه برآورده سازد؟ وی معتقد است که تولیدکنندگان ماشین‌آلات نان در ایران، برای تأمین نیاز نانوایان بسیار تلاش کرده‌اند اما مشکلاتی نظیر دولتی بودن قیمت‌گذاری نان و تقسیم آن به دو بخش آزاد و یارانه‌ای، منجر به کاهش تقاضا برای نان با قیمت آزاد و در نتیجه کاهش تولید نان‌های صنعتی شده است. این امر چالش‌هایی بزرگ را برای زنجیره تأمین نان ایجاد کرده است.

وی همچنین به تعداد محدود کارخانه‌های صنعتی نان در ایران اشاره کرد و یادآور شد: به دلیل تفاوت میان قیمت نان یارانه‌ای و آزاد، نان صنعتی در ایران کمتر از ۱۰ درصد سبد غذایی مردم را شامل می‌شود. 

مرشدی تصریح کرد: تنها تعدادی انگشت‌شمار کارخانه نان در ایران به معنای واقعی صنعتی فعالیت می‌کنند و بقیه کارخانه‌ها نیمه‌صنعتی محسوب می‌شوند. به همین دلیل، تولیدکنندگان دستگاه‌های نان در ایران توانسته‌اند به خوبی نیاز این تعداد محدود کارخانه‌ها را تأمین کنند و دستگاه‌های وارداتی به دلیل عدم توجیه اقتصادی و نبود تقاضای بازار، مورد استقبال قرار نمی‌گیرند.

مدیرعامل شرکت ماشین‌سازی مرشد گوهر همچنین به اهمیت کیفیت دستگاه‌های ایرانی و خارجی تولید نان پرداخت و افزود: تولیدکنندگان داخلی در سال‌های اخیر تلاش کرده‌اند کیفیت دستگاه‌های خود را به سطح بین‌المللی برسانند و در این زمینه موفقیت‌هایی کسب کرده‌اند. 

وی در خصوص ورود هوش مصنوعی به دستگاه‌های تولید نان گفت: به دلیل نبود زیرساخت‌های مناسب مانند ثبات برق و عدم آموزش مصرف‌کنندگان، این فناوری در حال حاضر به صورت سفارشی اجرا خواهد شد. 

مرشدی تأکید کرد: دانشگاه‌ها نیز می‌توانند با توجه به تفاهمنامه‌هایی که میان فعالان عرصه صنعت، تولیدکنندگان، و دانشگاه‌های فنی-مهندسی امضا می‌شود، در مسیر ارتقای آموزش و توسعه دستگاه‌های تولیدی، گام‌های اساسی بردارند، هرچند اتحادیه‌های صنفی بارها بر ضرورت آن تأکید کرده‌اند.

محمدهاشم سرشار، مدیر شرکت فیدار صنعت سرشار نیز به چالش‌هایی مشابه اشاره کرد. وی به کمبود نیروی کار در نانوایی‌ها پرداخت و گفت: دستگاه‌های پیشرفته می‌توانند با دقت بالا و کمترین خطا، نیاز تولیدکنندگان نان را برطرف کنند. 

وی بر نقش این دستگاه‌ها در فرایندهایی مانند چانه‌گیری که ممکن است از سوی نیروی انسانی با خطای بیشتری انجام شود، تأکید کرد و افزود: این دستگاه‌ها می‌توانند دغدغه کارفرمایان در خصوص کمبود نیروی کار و هزینه‌های نانوایی را کاهش دهند.

سرشار در خصوص روند پیشرفت دستگاه‌های پخت نان در ایران و استفاده از هوش مصنوعی اظهار کرد: این موضوع در حال حاضر در مرحله عملیاتی نیست و تنها در برخی درایورهای پیشرفته‌تر شاهد رشد‌ی محدود هستیم. 

مدیر شرکت فیدار صنعت سرشار همچنین از کمبود نگاه علمی و دانشگاهی به ابداعات جدید در صنعت نان گلایه نمود و اظهار کرد: ایجاد دانشگاه‌های تخصصی در حوزه نان می‌تواند بازاری گسترده‌تر را در داخل و خارج کشور شکل دهد.

وی با اشاره به چهاردهمین نمایشگاه ایبکس، اعلام کرد: شرکت فیدار صنعت سرشار در این نمایشگاه از دستگاه‌های جدید مانند دستگاه ناخن‌زن رونمایی خواهد کرد. 

سرشار بر این باور است که نمایشگاه‌هایی مانند ایبکس به تولیدکنندگان ماشین‌آلات پخت نان فرصتی می‌دهد تا با جدیدترین تکنولوژی‌ها و ایده‌های نو آشنا شوند و رقابت بر سر کیفیت در این رویدادها به نمایش گذاشته شود. این نمایشگاه‌ها همچنین به نانواها کمک می‌کند تا با محصولات باکیفیت آشنا شده و از آخرین دستاوردهای این صنعت بهره‌مند شوند.

مدیرعامل ماشین‌سازی حسینی نیز با تأکید بر تأثیرگذاری دستگاه‌های پخت نان در ارتقای این صنعت، گفت: صنعت نان در سال‌های اخیر پیشرفتی چشمگیر داشته است که نمود آن در نانوایی‌های سطح شهر به وضوح قابل مشاهده است و رضایت مشتریان نیز این واقعیت را تأیید می‌کند. سرعت پخت نان، کیفیت بالای نان، بهداشت بالاتر و کاهش فرسودگی نانوایان، بخشی از نتایج این پیشرفت‌ها هستند.

این تولیدکننده دستگاه‌های پخت نان، اهمیت ورود فناوری‌های نوین به هر صنعت را انکارناپذیر دانست و افزود: در ابتدا ممکن است ورود تکنولوژی‌های جدید، به ویژه تکنولوژی‌های پیشرفته مانند هوش مصنوعی، غیرواقعی به نظر برسد اما نمی‌توان در برابر موج فناوری و نوآوری مقاومت کرد. تصور کنید که عابربانکی برای نان وجود داشته باشد که نان دلخواه شما را در کمتر از یک دقیقه پخته و تحویل دهد، این امر کاهش هزینه‌های تمام‌شده و افزایش بازدهی را به وضوح نشان می‌دهد.

وی همچنین به اهمیت نگاه دانشگاهی و آکادمیک به هر صنعت پرداخت و اظهار کرد: هر صنعتی که ترکیبی از تجربه و علم باشد، شاهد شکوفایی چشمگیر خواهد بود. علم و تجربه، دو بال پرواز هستند که می‌توانند هر صنعتی را به اوج برسانند بنابراین تفاهمنامه‌های همکاری بین صنعت و دانشگاه در ارتقای کیفیت دستگاه‌ها و انواع نان‌ها تأثیر بسزا خواهد داشت.

مدیرعامل ماشین‌سازی حسینی در نهایت، معرفی و رشد هر صنعتی را وابسته به نمایشگاه‌ها، رویدادها و رسانه‌ها دانست و گفت: این عوامل، نقشی مؤثر در آگاه‌سازی جامعه، چه مصرف‌کننده و چه تولیدکننده دارند. مصرف‌کننده با بیان نظرات خود به تولیدکننده کمک می‌کند تا محصولی کارآمدتر تولید و عرضه کند و در نتیجه، مصرف‌کننده از رضایت بیشتر برخوردار خواهد بود. به نظر من، وجود چنین نمایشگاه‌هایی نه تنها تأثیر مثبت دارد بلکه الزامی است.

بر اساس نظر تولیدکنندگان دستگاه‌های پخت نان، هرچند چالش‌های متعدد بر سر راه ورود تکنولوژی‌های نوین به صنعت نان در ایران وجود دارد اما نمایشگاه‌هایی مانند ایبکس به‌عنوان بستری برای تبادل نظر و ایده‌های نوآورانه، نقشی مهم در پیشبرد این صنعت ایفا می‌کنند.