ارسال به دوست
نسخه چاپي
رئیس گروه هماهنگیهای سیاست امنیت غذا و تغذیه در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی:
تلاش و پیگیری برای نهادینه کردن تولید آرد کامل
رئیس گروه هماهنگی سیاستهای امنیت غذا و تغذیه در دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی گفت: مهمترین اقدامی که در دبیرخانه طی یکی دو سال گذشته انجام شد و مورد تأکید رئیس جمهور فقید در جلسات شورای عالی سلامت و امنیت غذایی بود، تدوین سند ملی امنیت غذا و تغذیه در دبیرخانه شورای عالی بود.
دکتر زهرا عبداللهی در گفتوگوی اختصاصی با نگاه هستی بیان کرد: به دستور رئیس جمهور فقید در جلسه شانزدهم شورای عالی امنیت و سلامت غذایی، اسناد ملی مختلفی که درخصوص امنیت غذایی از سوی دستگاههای مختلف اجرایی تهیه شده بود، در دبیرخانه تلفیق و همه موارد یکجا و یکپارچه به صورت یک سند ملی و جامع و طی مدت 6 الی 7 ماه در یک فرایند کارشناسی شده تدوین شد و در جلسه هفدهم شورای عالی سلامت و امنیت غذایی خوشبختانه به تصویب رسید. وی اضافه کرد: علاوه بر این، در همکاری بسیار نزدیک دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی با دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزارت جهاد کشاورزی، سند ملی دانشبنیان امنیت غذایی تدوین، تصویب و ابلاغ شد. رئیس گروه هماهنگی سیاستهای امنیت غذا و تغذیه در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی ادامه داد: پایش اجرایی شدن این سند، رسماً با دستور رئیس جمهور فقید و معاون اول رئیس جمهور به دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی سپرده شد و ما ظرف دو سال گذشته رصد و پایش اجرای این سند را در دستگاههای مختلف اجرایی مثل وزارت جهاد کشاورزی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، وزارت صمت، وزارت آموزش و پرورش، سازمان ملی استاندارد ایران، وزارت بهداشت، سازمان غذا و دارو و دستگاههای اجرایی دیگر در دستور کار داشتیم. در واقع وظایفی در این سند برای دستگاههای مختلف وجود دارد که ما در دبیرخانه باید اجرایی شدن موارد این سند را در این دستگاهها رصد کنیم. عبداللهی در بخش بعدی گفتههای خود با اشاره به اقدامات دبیرخانه اظهار کرد: تکلیف قانونی دبیرخانه، پایش اجرایی شدن این سند ملی در دستگاههای اجرایی است و در این مدت، اقداماتی در دبیرخانه انجام دادهایم و در گروه امنیت غذا و تغذیه که مسئولیت آن بر عهده اینجانب است، کارهایی انجام شده از جمله اینکه ذیل سند ملی، برنامه بهبود کیفیت و سلامت نان را با حمایت کامل آقای دکتر مطلق، رئیس محترم دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی در اولویت قرار دادیم. به این خاطر که نان غذای اصلی و عمده مردم است که بخش عمده از انرژی، پروتئین و ریزمغذیها را برای حفظ سلامت مردم تأمین میکند، رئیس جمهور فقید بارها در جلسات هفدهم و هجدهم شورای عالی سلامت و امنیت غذایی بر این موضوع تأکید کردند که همه دستگاههای اجرایی کمک کنند تا نان سالم و باکیفیت در سفره مردم قرار گیرد. به گفته وی، ذیل این برنامه، در دبیرخانه، کمیته فنی بهبود کیفیت گندم، آرد و نان تشکیل شد و از سال گذشته در این کمیته درباره تمام چالشهایی که در بحث گندم، آرد و نان وجود دارد، بحث شده است و نهایتاً راهکارهای اجرایی خوبی با همکاری دستگاههای اجرایی ذیربط برای بهبود زنجیره نان از مزرعه تا سفره مردم تدوین شده است که در جلسه بعدی شورای عالی امنیت غذایی ارائه میشود تا به تصویب برسد. رئیس گروه هماهنگی سیاستهای امنیت غذا و تغذیه در دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی در ادامه درباره طرح آرد و نان کامل به توضیح پرداخت و گفت: در کنار این برنامه، ما برنامه آرد و نان کامل را در دستور کار قرار دادیم. اگر نانی که مردم میخورند سبوس بیشتری داشته باشد، کمکی شایان به ارتقای سلامت مردم میکند. در حال حاضر مهمترین علل مرگ و میر در کشور، بیماریهای غیرواگیر از جمله دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی و سرطان است و الگوی غذایی مردم، یکی از دلایل اصلی ابتلا به این بیماریها است. مصرف نانهای کمسبوس و سفید به عنوان قوت غالب مردم، پیامدهایی زیانبار از جمله چاقی و افزایش خطر ابتلا به دیابت و سرطانهای دستگاه گوارش مثل سرطان کولون را به دنبال دارد و یکی از راههای پیشگیری از ابتلا به این بیماریها، استفاده از آرد کامل و نان سالم و باکیفیت است و برای ارتقای کیفیت نان لازم بود که میزان سبوسگیری آرد کاهش یابد و مردم نانی را مصرف کنند که دارای سبوس بیشتر است. عبداللهی ادامه داد: در ذیل برنامه آرد و نان کامل، کمیته فنی بهبود کیفیت و سلامت نان تشکیل شد و یک کارگروه چندبخشی، شیوهنامه آرد کامل، شیوهنامه پخت نان کامل برای آموزش نانوایان و شیوهنامه نظارت بر نانواییهایی را که نان کامل پخت میکنند، تدوین نمود و برای اجرا به دستگاههای اجرایی از سوی رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی ابلاغ شد. در این راستا، سازمان ملی استاندارد ایران موظف شد استاندارد آرد و نان کامل را تدوین کند بنابراین اکنون ما استاندارد اجباری و تعریف شده برای آرد کامل داریم و منظور از آرد کامل، آردی است که میزان سبوسگیری آن بین 2 تا 6 درصد و حاوی جوانه گندم است که ارزش غذایی زیادی دارد. وی با اشاره به جلسه برگزار شده در کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی بیان کرد: جلساتی با کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی داشتیم برای حمایت از اجرایی شدن این برنامه و تشویق و ترغیب کارخانههای آرد کشور به تولید آرد کامل که نهایتاً از سوی وزارت کشور به استانداریها در کل کشور ابلاغ شد و همه استانها موظف شدند تا پایان سال 1402، در هر استان حداقل 1 تا 3 کارخانه آرد کامل را فعال نمایند. رئیس گروه هماهنگی سیاستهای امنیت غذا و تغذیه در دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی در ادامه درباره استاندارد آرد کامل گفت: استاندارد آرد کامل تدوین شده اما اجرای آن فعلاً و تا زمانی که قیمت آرد کامل و نان کامل نهایی نشده، داوطلبانه و اختیاری است و کارخانه آرد به صورت داوطلبانه مطابق با شیوهنامهای که تنظیم شده اگر واجد شرایط باشد، مجوز تولید آرد کامل دریافت میکند. استانهای مرکزی (آشتیان)، قم، اصفهان، خراسان رضوی و فارس در این برنامه پیشتاز بودند و در حال حاضر سایر استانها نیز اقدام کردهاند. طبق گزارش عملکرد استانها که به دبیرخانه ارسال میشود، در حال حاضر در راستای تولید آرد کامل، 124 کارخانه در سطح کشور یعنی تقریباً 30 درصد کارخانههای آرد کشور مجوز تولید آرد کامل را دریافت کردهاند. به گفته عبداللهی، بر اساس گزارشهایی که از نانواییهای سطح کشور جمعآوری شده است، نانواییهایی که براساس شیوهنامه تنظیم شده، واجد شرایط باشند یعنی فضای واحدها برای پخت نان کامل مناسب باشد و سایر ضوابط و معیارهای تعیین شده را داشته باشند، حدود 523 واحد در کل کشور هستند. در بازدیدهایی که انجام شده، سطح رضایت مردم از نان کامل، نشاندهنده این است که مردم متقاضی نان کامل و سبوسدار هستند. وی درباره نرخ آرد و نان کامل بیان کرد: در حال پیگیری مابهالتفاوت آرد و نان کامل هستیم. این امر بر عهده وزارت کشور، وزارت صمت و وزارت امور اقتصادی و دارایی است و در حال حاضر در این باره جلساتی برقرار است تا قیمت اصلی آرد و نان کامل تعیین و به کل کشور ابلاغ شود و وقتی این امر انجام شود، همه کارخانهها در سطح کشور اقدام به تولید آرد کامل خواهند کرد. رئیس گروه هماهنگی سیاستهای امنیت غذا و تغذیه در دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی ادامه داد: در حال حاضر تولید آرد کامل به صورت داوطلبانه است بنابراین کارگروه استانی گندم، آرد و نان و استانداریها، برای کارخانهها و نانواییهایی که اقدام به تولید آرد و نان کامل میکنند، تسهیلاتی مثل افزایش سهمیه آرد یارانهای برای کارخانهها و مابهالتفاوت قیمت برای نان معمولی و نان کامل را در نظر میگیرند تا باعث تشویق و ترغیب آنان شود. عبداللهی از تلاش دبیرخانه برای توسعه آرد و نان کامل در سطح کشور خبر داد و گفت: این برنامه بسیار مورد توجه رئیس جمهور فقید و وزیر محترم بهداشت قرار گرفت و خاطرنشان کردند که دبیرخانه حتماً پیگیر نان سالم در سفره مردم باشد و تأکید کردند امنیت غذایی باید در اولویت کار دبیرخانه قرار گیرد. وی اضافه کرد: اولویت در دولت جدید، برنامه امنیت غذایی و توسعه تولید آرد و نان کامل است. رئیس گروه هماهنگی سیاستهای امنیت غذا و تغذیه در دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی گفت: دبیرخانه به جز تولید آرد و نان کامل در کشور، برای احیا و اجرای برنامه شیر مدرسه هم در حال پیگیری از سازمان برنامه و بودجه است و با همکاری وزارت آموزش و پرورش توانستیم بعد از حدود 5 سال، برنامه شیر مدرسه را اجرا کنیم که بودجه آن از بخش هدفمندی یارانهها تأمین شد و این امر از نظر امنیت غذایی و حفظ سلامت دانشآموزان بسیار مهم بود. امیدواریم که برنامه شیر مدرسه در دولت جدید هر سال اجرایی شود و جزو اولویتهای دولت جدید باشد. عبداللهی در پایان خاطر نشان کرد: حمایتهای دکتر مطلق، رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی و پیگیریهای بیوقفهشان از مقامات و مسئولین کشور، نقشی مهم در اجرای این اقدامات داشته است. خبرنگار: ساناز مرادیان عنبران