ارسال به دوست نسخه چاپي
سنگک در مسیر انقراض
نان سنگک، نان اصیل ایرانی است و کیفیت و سلامت این نان از دیرباز زبانزد بوده و هست. نانی که در گذشته با بهرهگیری از آرد کامل تولید میشد و نمونه بارز نان مأکول بود و مردم، مشتری پر و پا قرص این نان بوده و هستند.
اما به گفته نانوایان، متأسفانه چند سالی است که با کمرنگ شدن نانواییهای سنگک و تبدیل آنها به سایر رستهها مواجه هستیم که مهمترین عامل برای این اقدام از سوی متصدیان سنگکی، هزینههای تولید نان ذکر شده است. در رسته سنگک، حضور حداقل 3 تا 6 نفر کارگر که واقف به اصول پخت باشند برای عملآوری و پخت این نان لازم است لذا پخت این نان برای متصدی نانوایی گرانتر از سایر رستهها در میآید. در حال حاضر وضعیت اقتصادی نانوایان خصوصاً سنگکپزها در چالش است. عدم توجه به بهروزرسانی نرخ نان با لحاظ تورم به بهانه یارانهای بودن آرد خبازی و تخصیص کمکهزینه روزانه به نانوا که کفاف هزینههای پخت را نمیدهد از یک سو و تخصیص آرد 11 درصد به نام آرد کامل که به گفته نانوایان این رسته نولکشی شده و کیفیت لازم برای پخت را ندارد از سوی دیگر موجب شده متصدیان سنگک از این رسته تغییر شکل دهند یا حتی کلاً نانوایی را جمع کنند. نانوایان سنگکی میگویند اگر دولت دغدغه این نان اصیل را دارد، راهکارش یا اختصاص یارانه به مصرفکننده نهایی و یکسانسازی نرخ است یا بهروزرسانی به موقع نرخ بر اساس تورم. در غیر این صورت در آینده نزدیک شاهد تعطیلی واحدهای سنگکی در سطح کشور خواهیم بود. گفتنی است در حال حاضر 1200 واحد صنفی سنگکپز در شهر تهران در حال فعالیت هستند و 8 تا 10 درصد کل خبازیهای کشور به این رسته تعلق دارد. خبرنگار: ندا کاظمی ترکی