ارسال به دوست  نسخه چاپي 

کشف قدیمی‌ترین نان جهان

محققانی که در شمال شرقی اردن مشغول به کار بودند، بقایای نان تخت پخته شده به دست شکارچیان در 14 هزار و 400 سال پیش را یافته‌اند که قدیمی‌ترین شواهد از پخت نان در زمان باستان است که تاکنون یافت شده و حداقل متعلق به 4 هزار سال قبل از ظهور کشاورزی است.

 

به گزارش نگاه هستی به نقل از cosmosmagazine، نان به عنوان غذای ضروری و اصلی اکثر مردم در کل تاریخ ثبت شده است با این حال با وجود فراگیر بودن مصرف آن در سراسر نقاط جهان و در ادوار مختلف، دانشمندان هنوز از ردیابی اولین نان پخته شده در تاریخ و ظهور آن در جامعه بشری دست نمیکشند.

محققان دانشگاه کپنهاگ در دانمارک، بقایای مواد غذایی زغالی شده متعلق به 14 هزار و 400 سال پیش را در شمال شرقی اردن یافته و تجزیه و تحلیل کردند که طبق تخمین‌ها، این بقایا متعلق به دوران ناتوفیان است. طبق گزارش‌ها و نتایج بررسی‌ها، این آثار و بقایا اولین شواهد تولید نان را ارائه می‌کند.

یافتهها نشان میدهد که تولید نان با غلات وحشی ممکن است مردمانی را که در زمان غارنشینی زندگی میکردند، تشویق به کشت غلات کرده و در نتیجه به انقلاب کشاورزی در دوره نوسنگی کمک کرده باشد.

به گفته محققان این مرکز، یافته‌های آنها که در مجله Proceedings of the National Academy of Sciences منتشر شده است، نشان می‌دهد که گونه‌های وحشی غلات اهلی شده مانند جو، اینکورن و جو دوسر، قبل از پختن آسیاب و الک و ورز داده میشده‌اند. 

بقایای این نان کشف شده شبیه به نان‌های مسطح بدون خمیرمایه است که در چندین مکان در اروپا و ترکیه از دوران نوسنگی و رومیان شناسایی شده است.

بنابراین با اطلاعات به دست آمده تا کنون، می‌دانیم که پخت نان مدت‌ها قبل از توسعه کشاورزی آغاز شده است. گام بعدی تحقیقات، ارزیابی این است که آیا تولید و مصرف نان بر ظهور و پرورش غلات و اهلیسازی آن تأثیر داشته است یا خیر.

تیغههای داس ساخته شده از سنگ چخماق و ابزار سنگی که در محل زندگی ناتوفیان در منطقه شام یافت شده است، باستانشناسان را به این گمان رسانده که مردم از آن زمان شروع به پرورش گیاهان به روشی متفاوت و شاید موثرتر کردهاند.

دانشگاه University College London در لندن اعلام کرده است: «ما مجموعه جدیدی از معیارها را برای شناسایی نان مسطح و خمیر باستانی ایجاد کرده‌ایم و با استفاده از میکروسکوپ الکترونی، ما ریزساختارها و ذرات باقی‌مانده هر غذای فسیل شده را شناسایی می‌کنیم.»