ارسال به دوست  نسخه چاپي 

سرپرست مرکز پژوهش‌های غلات خبر داد:

بررسی آزمایشگاه‌های کنترل کیفیت و نمونه‌های نان، در دستور کار مرکز پژوهش‌های غلات

سرپرست مرکز پژوهش‌های غلات اظهار کرد: ارتقای کیفیت گندم، آرد و نان، با برنامه‌ریزی در دستور کار قرار گرفته است.

 

ایزدی در گفت‌وگوی اختصاصی با خبرنگار نگاه هستی گفت: یکی از اقدامات مهمی که در طول این مدت انجام گرفت، موضوع نان کامل در استان مرکزی با همت آقای ملکی، مدیرکل غله و خدمات بازرگانی این استان بود که با استفاده از روش «پسامیل»، آرد کامل به معنای واقعی تولید شد و چون میزان سبوس این آرد بالا است، نانی بسیار مغذی با ماندگاری بسیار بالا به دست آمد و تمام ویژگی‌های نان خوب را در استان مرکزی مشاهده کردیم.

وی از ارتباط با آکادمی ملی نان ایران خبر داد و اضافه کرد: همچنین با توجه به حضور آقای امامی، مدیر آکادمی ملی نان ایران، قرار بر این شد که این نوع نان در آکادمی هم پخته شود بنابراین توسعه آرد و نان کامل در کشور، یکی از برنامه‌های ما است.

سرپرست مرکز پژوهش‌های غلات افزود: از آنجا که سال‌ها است در بحث خواص تغذیه‌ای نان با مشکل مواجه هستیم، موضوع فرهنگ‌سازی و توسعه نان کامل می‌تواند در راستای تأمین ریزمغذی‌ها نقش بسزایی داشته باشد.

ایزدی با بیان اینکه باید دوره‌های تخصصی برای مسئولین فنی کارخانه‌های آرد برگزار شود، تصریح کرد: مسئولین کنترل کیفیت به نوعی نمایندگان ما در کارخانه‌های آرد هستند و وظیفه مهمی در نگهداری گندم و تولید آرد دارند لذا ما باید با برگزاری دوره‌ها و صدور گواهینامه‌های معتبر، در ارتقای دانش آن‌ها نقش داشته باشیم. از سوی دیگر برای نانوایان هم باید آموزش‌های لازم را در دستور کار قرار دهیم بنابراین بحث آموزش و بازآموزی برای نانوایان و مسئولین کنترل کیفیت، ضروری است.

وی ادامه داد: در کارگروه‌های استانی که به ریاست استاندار محترم و دبیری رئیس محترم سازمان جهاد کشاورزی هر استان‌ است، تصمیمات مربوطه در حوزه گندم، آرد و نان اتخاد می‌شود اما خرید و نگهداری گندم در ادارات غله انجام می‌گیرد و به همین دلیل با ایجاد کمیته‌ای متشکل از کارشناسان ادارات کل غله استان‌ها، آزمایشگاه‌ها و نحوه عملکرد آن‌ها کنترل و بازرسی می‌شود. آزمایشگاه‌ها قلب کنترل کیفیت در این زنجیره هستند و بازبینی نحوه عملکرد آن‌ها الزامی است تا بتوانیم در مراحل بعدی، آزمایشگاه‌ها را درجه‌بندی کنیم. ضمن اینکه کارشناسان موظف هستند از تمامی کارخانه‌های آرد و واحدهای نانوایی هم بازدید داشته باشند.

سرپرست مرکز پژوهش‌های غلات در بخش بعدی گفته‌های خود بر لزوم بررسی دقیق نمونه‌های نان استان‌ها تأکید نمود و اظهار کرد: ما تا زمانی که گذشت و اغماض داشته باشیم، کیفیت نان محقق نمی‌شود بنابراین بررسی کیفیت عملکرد و دقت لازم آزمایش‌ها برای ما اولویت است و در بحث نمونه‌برداری از نان‌ها، باید آزمایش‌های لازم طبق دستورالعمل موجود انجام شود تا نتیجه مناسب حاصل شود.

به گفته ایزدی، درباره درجه‌بندی کارخانه‌های آرد، اقدامات خوبی انجام شده و به نوعی درجه‌بندی کارخانه‌های آرد نهادینه شده است اما درجه‌بندی و رتبه‌بندی واحدهای نانوایی در دستور کار قرار نگرفته است.

وی اضافه کرد: یکی از نکات مورد توجه، این است که کیفیت گندم و آرد در استان‌های مختلف، متفاوت است بنابراین ما با نامه‌نگاری به تمامی ادارات ذی‌ربط، این نکات را یادآور شدیم که از نمونه‌برداری‌هایی که در هر استان انجام می‌شود، اعداد متفاوت با توجه به نوع و کیفیت گندم، آرد تولیدی و در نهایت نوع و نحوه پخت نان حاصل می‌شود و عدد مطلق در این زمینه وجود ندارد.

سرپرست مرکز پژوهش‌های غلات با بیان اینکه در دنیا متوسط برداشت گندم‌های آبی، عددی بسیار بالا نسبت به کشور ما است، خاطرنشان کرد: متأسفانه میزان عملکرد ما در کشتزارهای دیم نسبت به میانگین جهانی بسیار پایین است. این در حالی است که در حوزه گندم پتانسیل بسیار بالایی داریم. خوشبختانه پروژه پژوهش در دستور کار است و زنجیره گندم، آرد و نان در 11 کشور در دست بررسی است که می‌تواند الگویی برای مطالعه ما باشد.

ایزدی در بخش پایانی گفته‌های خویش خطاب به همه دست اندرکاران زنجیره گفت: از همه عزیزان در حوزه بسیار مهم گندم، آرد و نان اعم از کشاورزان زحمتکش، کارکنان و مدیران کارخانه‌های آرد، نانوایان و همکاران بزرگوارم تقدیر و تشکر می‌کنم و امیدوارم سال جاری، سالی پربرکت برای کشور باشد.

 

خبرنگار: ساناز مرادیان عنبران