ارسال به دوست  نسخه چاپي 

دوره آموزشي«بوي نان» در چابهار با استقبال مواجه شد

فرهنگ توليد نان سالم از دهه هشتاد در کشور مطرح شده و اين که نان در کشور به گونه‌اي توليد شود که سلامت تغذيه‌اي مردم را تأمين کند، يکي از نکات مورد توجه طي سال‌هاي اخير بوده است. مسئولين در بخش‌هاي مختلف دولتي و خصوصي تلاش کرده‌اند تا سهمي در فرهنگ‌سازي مصرف نان سالم داشته باشند و در اين ميان، دکتر محمدرضا خواجه نقش بسزايي در فرهنگ‌سازي مصرف نان سالم ايفا کرده است.

 

 

وي در طي اين سالها با سفر به شهرهاي مختلف کشور، درصدد برآمده تا در توليد نان سالم و آشنايي نانوايان با اصول و فرهنگ پخت نان، گامهايي بردارد و در همين راستا همايشهاي مختلفي با عنوانهاي گوناگون برگزار کرده است.

اما اين بار دکتر محمدرضا خواجه به استان سيستان و بلوچستان سفر کرده است؛ استاني که در سالهاي دور انبار غله کشور بوده و به گفته عضو هيأت مديره انجمن تغذيه سالم غلات کامل، بالاترين سرانه مصرف نان در اين استان است بنابراين نياز است که به وضعيت توليد آرد و نان در اين استان توجه شود.

در شهرستانهاي چابهار و زابل کلاسهاي آموزشي «بوي نان» به همت تابانخواه، رئيس اتحاديه نانوايان زابل و دکتر خواجه و با حضور جمعي از مسئولين و نانوايان اين شهرستان برگزار شد. همايشي که در آن نکات بسياري درباره نحوه پخت نان و ويژگيهاي آرد مطلوب به نانوايان آموزش داده شد و به گفته دکتر خواجه، هدف از برگزاري اين همايشها، رشد حرفهاي نانوايان کشور در مسير حذف ضايعات، امنيت غذايي و سلامتي نان سفرههاي مردم است.

اما آنچه دکتر خواجه از وضعيت نان در سيستان و بلوچستان، چابهار و زابل مشاهده کرده، قابل تأمل است. يکي از نکاتي که وي به آن اشاره ميکند، اين است که در اين منطقه هم از سفتي نان گلهمند هستند، اين در حالي است که نانوايان تمامي فرايندهاي پخت نان را انجام ميدهند و ناني که در نانواييها توليد ميشود، مخمر کافي و جوش شيرين ندارد، پس علت آن چيست؟

پاسخ اين است! علاقه زياد به بردن نان داغ به منزل و له شدن، فشردگي و سفت شدن نان و تمايل زياد به مصرف آرد فانتزي و قنادي در پخت نان تافتون! متاسفانه در اين استان گروهي نانوا به نام آزادپز (کساني که آرد را کيسهاي 48 هزار تومان ميخرند) مشغول به کار هستند که باعث بروز رقابت ناسالم شدهاند. 

اين افراد براي اينکه مشتري بقيه را قاپ بزنند، به جاي آرد 12 درصد که مخصوص تافتون است، آرد نول و ستاره مصرف ميکنند که مخصوص کيک و کلوچه و نان فانتزي است و وزن زياد نان باعث لاستيکي شدن آن ميشود. لذا نبايد اجازه دهيم در نان تافتون، آرد بربري يا قنادي استفاده شود چراکه هم سلامتي مردم به خطر ميافتد و هم نان سفت و لاستيکي ميشود.

يکي از مشکلاتي که در نانواييهاي زابل ديده شده، وضعيت تنور نانوايي است و اينکه آرد سفيد در نانواييهاي زابل بيشترين طرفدار را دارد. البته دستمزد شاطر و چانهگير در اين منطقه بسيار پايين و مبلغ 70 هزار تومان است که نياز به توجه دارد. از سوي ديگر حمل آرد از سوي شرکتهاي ذيربط با ديرکرد مواجه بوده و هزينه حمل آرد در مقايسه با استانهاي ديگر، گران است.