ارسال به دوست  نسخه چاپي 

رئيس اتاق مشترک ايران و افغانستان:

بايد شرايط مراودات تجاري را سنجيد

رئيس اتاق مشترک ايران و افغانستان گفت: با توجه به مشکلات و شرايط تحريم به ويژه در حوزه تجارت، سرمايه‌گذاري و توسعه روابط تجاري و اقتصادي با کشورهاي همسايه يکي از فرصت‌ها به شمار مي‌آيد.

سيادت در گفتوگوي اختصاصي با خبرنگار نگاه هستي بيان کرد: 15 کشور در همسايگي ايران قرار دارد که مراودات تجاري قابل توجهي با اين کشورها داريم.

وي افزود: مراودات تجاري متمرکز با کشورهاي همسايه، ميتواند بازدهي بيشتري داشته باشد. عموماً سياست بر توسعه روابط تجاري با کشورهاي همسايه است اگرچه بر اساس منطق، بايد با همه کشورهاي دنيا مراودات تجاري داشته باشيم.

سيادت درباره مراودات تجاري ايران با افغانستان به عنوان يکي از کليديترين کشورهاي همسايه گفت: افغانستان از گذشته کشوري صنعتي نبوده و به دليل مشکلاتي که از گذشته و پس از سقوط طالبان با آن مواجه بوده است، در بخشهاي گوناگون به توليدات نياز دارد و به همين دليل افغانستان يکي از بزرگترين کشورهاي واردکننده است و همچنان نياز به واردات در اکثر محصولات و توليدات دارد.

رئيس اتاق مشترک ايران و افغانستان با اشاره به مراودات تجاري در حوزه آرد و فراوردههاي آردي به افغانستان بيان کرد: صادرات آرد ايران به افغانستان، قابل اتکا نيست چرا که آرد محصولي استراتژيک است و از توليدات داخلي ايران محسوب ميشود بنابراين در صورت مازاد نياز توليد، ما ميتوانيم صادرات آرد داشته باشيم.

وي درباره عبور موقت گندم اظهار کرد: افغانستان کشوري است که ميتواند از قزاقستان، بزرگترين توليدکننده گندم دنيا، گندم وارد کند و از سوي ديگر اين کشور در بخش آسياباني توانسته است پيشرفت داشته باشد. بنابراين به نظر نميآيد تجارت آرد و عبور موقت گندم به افغانستان براي توليدکنندگان ايراني منطقي باشد.

سيادت ادامه داد: تجارت گندم از طريق مرز ريلي امکانپذير است اما واردات اين محصول ويژگيهاي خاص خود را از نظر بهداشتي و ديگر موضوعات دارد و از سوي ديگر ممکن است هزينههاي زيادي را به ايران تحميل کند.

رئيس اتاق مشترک ايران و افغانستان در بخش بعدي گفتههاي خويش درباره وضعيت تجارت در افغانستان اظهار کرد: افغانستان و تجار افغاني، محاسبهگر و بسيار قانع بوده و به دنبال کالايي باکيفيت و ارزان قيمت هستند و در تعامل با ايران، قيمتها مورد انتظار تجار افغاني نيست.

وي با بيان اينکه تجار ايراني براي مراودات تجاري با مشکلات بسياري مواجه هستند، تصريح کرد: يکي از مشکلات بزرگ در ايران اين است که دولت در همه امور دخالت ميکند و اين دخالت به بدنه اقتصاد آسيب زده و همچنين در روند فعاليتهاي بخش خصوصي، تداخل ايجاد ميکند و اين معضلي است که افزون بر تحريم، بر مشکلات توليدکنندگان ايراني اضافه شده و بخشنامهها مانع مراودات تجاري گشته است. اين در حالي است که کارخانههاي آرد ايران از ظرفيت خالي برخوردار هستند و ميتوان از پتانسيل آنها بهره گرفت.

سيادت در پايان گفت: در سال جاري کشور ترکمنستان با کمبود آرد و گندم مواجه بوده است. تجار ايراني ميتوانند براي کشوري مثل ترکمنستان، زمينههاي سرمايهگذاري ايجاد کنند. از سوي ديگر انجمنها وظيفه ذاتي دارند که فعاليت تخصصي را در دستور کار قرار دهند و با تحقيق و تفحص، طبق سليقه مشتري محصول توليد کنند. ما در اتاق مشترک، مشکلات را رصد ميکنيم و مشاور دولت هستيم اما آنچه به طور تخصصي مطرح ميشود، بايد طبق واقعيت مورد بررسي قرار گيرد و شايد نياز باشد که در کشور افغانستان، کارخانه آردي ايجاد شود تا بتوانيم به بازار اين کشور دست پيدا کنيم.