ارسال به دوست  نسخه چاپي 

دبیر انجمن نشاسته و گلوکز:

الزام کارخانه‌ها به فروش سبوس با نرخ دولتی به رغم آزادسازی قیمت گندم

دبیر انجمن نشاسته و گلوکز گفت: با آزادسازی قیمت گندم برای صنف و صنعت از ابتدای سال جاری عملاً هیچ‌گونه یارانه‌ای بابت گندم و آرد به صنایع آردبر کشور (به جز صنف خبازی) تعلق نمی‌گیرد به طوری که قیمت گندم برای دیگر صنوف از ابتدای سال ۹۸ با افزایش صددرصدی روبه‌رو بوده است.

محمدرسول مصائبی در گفت‌وگو با خبرنگار نگاه هستی بیان کرد: در گذشته به دلیل واگذاری گندم و آرد با قیمت دولتی و یارانه‌ای به صنف و صنعت، تحویل سبوس استحصالی به نرخ دولتی به دامداران طبق مصوبه هیأت وزیران امری بدیهی محسوب می‌شد اما متاسفانه پس از گذشت حدود 6 ماه از حذف یارانه گندم و آرد، شاهد صدور ابلاغیه‌های متفاوتی از سوی دولت محترم در خصوص نرخ سبوس گندم بوده‌ایم، از قیمت ۸۴۰ تومان برای سبوس گندم‌های یارانه‌ای که تاتیرماه سال جاری وجود داشت تا آزادسازی قیمت سبوس برای صنف و صنعت در تیرماه و مجدداً ابلاغ قیمت ۱۲۵۰ تومان در شهریورماه و مصوبه اخیر ستاد تنظیم بازار که قیمت فروش هرکیلو سبوس را ۱00۰ تومان از اول مهرماه تعیین نمود، باعث سردرگمی و تغییر قیمت تمام شده محصولات تولیدی و اعتراض صنایع آردبر شده است.

وی افزود: اصولاً کارخانه‌هایی مانند کارخانه‌های تولید نشاسته و گلوکز که کلیه مواد اولیه و مکمل مصرفی آن‌ها به صورت آزاد تهیه می‌شود، نباید الزامی برای فروش قسمتی از مواد اولیه خود (مانند سبوس) به قیمت بسیار پایین‌تر از قیمت بازار داشته باشند چرا که این امر، افزایش قیمت تمام شده محصولات تولیدی از آرد گندم و متضرر شدن تولیدکنندگان صنایع آردبر را به دنبال خواهد داشت.

دبیر انجمن صنفی کارفرمایی صنایع گلوکز، نشاسته و مشتقات آن با توجه به تصمیم دولت مبنی بر الزام فروش سبوس بیان کرد: با وجود این که تصمیم دولت مبنی بر الزام فروش سبوس استحصالی به قیمت دولتی با هدف استفاده در نهاده‌های دامی از سوی بخش خبازی دولتی و آزادپز که از یارانه اختصاصی بهره‌مند هستند و گندم را به نرخ ۶۶۵ تومان و ۹۰۰ تومان از دولت دریافت می‌کنند، امری منطقی و صحیح است، در بخش صنف و صنعت که از یارانه فوق بهره‌مند نیستند، عادلانه نیست. لذا به منظور حمایت از مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان، جلوگیری از افزایش قیمت تمام شده محصولات و جبران بخشی از هزینه‌های تولید سبوس استحصالی از گندم باید به خود صنایع اختصاص داده شده و امکان فروش آن به صورت آزاد میسر شود.

 

لزوم توجه به کیفیت در کنارکمیت

مصائبی در بخش بعدی گفته‌های خویش با تأکید بر لزوم توجه به کیفیت در کنار کمیت اظهار کرد: خودکفایی کشور در امر گندم که از چند سال گذشته رقم خورده، عملی ستودنی و مایه فخر و مباهات همه به‌ویژه فعالان اقتصادی کشور است و نباید فراموش کنیم که خودکفایی فقط از نظر کمیت، مقبول نیست و حتما باید کیفیت را هم مورد توجه خاص قرار دهیم.

به گفته وی، مدتی است که گندم‌های تخصیصی به صنف و صنعت به خصوص کارخانه‌های نشاسته و گلوکز، کیفیت پایینی دارد و موجب کاهش درصد استحصال محصولات تولیدی شده و تاثیر منفی بر کیفیت تولیدات نشاسته و گلوکز و سایر صنایع بالادستی مانند ماکارونی، شیرینی و شکلات و غیره را در پی داشته که به دغدغه‌ای برای تولیدکنندگان تبدیل شده است.

مصائبی در پایان گفت: ارتقاء کیفیت گندم و آرد مصرفی کارخانه‌های صنایع آردبر، امری ضروری و اجتناب‌ناپذیر است و باید حداقل گندم‌های ضعیف‌تر با گندم‌های مرغوب مناطقی مانند استان گلستان، خوزستان و فارس اختلاط گردد.

نباید فراموش کرد برای توسعه صادرات محصولات کیفی به عنوان پیشروان تولید، به مواد اولیه باکیفیت نیاز است تا بتوان با رقبای خود در منطقه مانند ترکیه و غیره رقابت نمود.