ارسال به دوست
نسخه چاپي
نان سنگک با تنور سنتی یا دستگاه؟!
نان سنگک به دلیل برخورداری از انواع ویتامینها و سبوس بیشتر نسبت به نانهای دیگر، سالمتر است اما در کیفیت و سلامت نان، روش پخت نیز بسیار اثرگذار است. در این گزارش با تعدادی از نانوایان سنگک در خصوص علت کیفیت بهتر سنگک تنوری نسبت به ماشینی و صنعتی همصحبت شدیم که در ادامه میخوانید.
عابدیان، نانوای سنگکپزی است که از تنور سنتی استفاده میکند. وی در خصوص تفاوت نان تنوری با نان ماشینی گفت: نان سنگک سنتی تنوری به دلیل اینکه حرارت در آن به وسیله شنها پخش میشود و البته از همه طرف حرارت میبیند، مرغوبتر است. وی افزود: در نان سنگک ماشینی یا صنعتی، حرارت تنها از پایین به نان وارد شده و قسمت بالایی نان حرارت نمیبیند. این نانوا ادامه داد: زمانی که نان در تنور سنتی پخت میشود، میتوان آن را فریز کرد و بعد از چند روز با گرم شدن، مثل روز اول خواهد شد اما نانی که در دستگاه پخته شده، پس از تنها چند ساعت، سفت شده و نمیتوان دیگر آن را استفاده کرد. به شرط استفاده از آرد باکیفیت، سنگک بهترین نان است عباسزاده، دیگر نانوای سنگک با پخت تنوری سنتی گفت: در گذشته برای مردم روش پخت نان مهم نبود اما امروزه حساس شدهاند و با روشهای جدید پخت، متوجه کیفیت خوب و بد میشوند و نانوا باید جوابگوی کیفیت نان به مردم باشد. وی افزود: مردم به دلیل آگاهی بیشتر، دیگر کمتر به سراغ نانهای دستگاهی میروند و بیشتر به روشهای سنتی و قدیمی روی آوردهاند. به گفته این نانوا، بهترین نان، سنگک است اما به شرط اینکه از بهترین آرد نیز در تولید آن استفاده شود. وی همچنین در خصوص قیمت نان بیان کرد: با وجود قیمتهای فعلی، تنها هزینه کارگر برای تولید یک قرص نان 3200 تومان میشود، این در حالی است که قیمت یک قرص نان 3 هزار تومان محاسبه میشود که این روال به هیچ عنوان مقرون به صرفه نیست. در پخت نان سنگک سنتی، به هیچ عنوان از جوش شیرین استفاده نمیشود در ادامه، غلامی، یکی دیگر از نانوایان نیز اظهار کرد: در روش پخت نان سنگک به صورت ماشینی، باید دستگاه پس از هر دور پخت با جوش شیرین تمیز و شسته شود و در هر صورت درصدی از این ماده در تنور که آهنی است، باقی میماند و در نان تأثیر دارد اما در پخت به روش سنتی، به هیچ عنوان از این ماده نمیتوان استفاده کرد و به همین دلیل نانی سالم به دست میآید. وی افزود: در پخت نان سنگک به صورت سنتی، شاطرها باید مهارت و هنر کافی داشته باشند تا بتوانند با پاروی 5 متری، کار انجام دهند چرا که این کار بسیار سخت است. سهولت در پخت نان با تنور صنعتی حسنی، نانوای سنگک که به روش ماشینی پخت میکند، گفت: در روش پخت با دستگاه و تنورهای صنعتی، کار برای کارگر بسیار آسان شده و بهداشت نیز بیشتر رعایت میشود. وی افزود: در روش پخت با تنور صنعتی، روند پخت سرعت بالاتری پیدا کرده و نیاز به کارگر بیشتر و هزینههای اضافی برای نانوایی ندارد. همچنین در این روش، پخت قابل کنترل است و برای کارگر خستهکننده نیست. به گفته این نانوا، با وجود مزایایی که در روش پخت صنعتی وجود دارد اما مردم طعم نان با تنور سنتی را بیشتر دوست دارند و معتقدند که نان سنتی به خصوص سنگک با تنور سنتی بسیار خوشمزهتر و باکیفیتتر است. در پایان ذکر این نکته ضروری است که متخصصان و کارشناسان تغذیه معتقدند نان سنگک حاوی ویتامینها، پروتئین، آهن و کلسیم بوده و نسبت به نانهای دیگر هضم آسانتری دارد، همچنین درصد سبوس آرد آن به نسبت نانهای دیگر، بیشتر است و در واقع دلیل تفاوت طعم آن با نان لواش و دیگر نانها، وجود سبوس در آرد آن است.