ارسال به دوست  نسخه چاپي 

مسئول کنترل کیفیت اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان آذربایجان غربی:

کنترل کیفیت کالاهای اساسی گندم، آرد و نان در استان آذربایجان غربی

مسئول کنترل کیفیت اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان آذربایجان غربی گفت: تکنولوژی کارخانه‌های آردسازی استان آذربایجان غربی در رده خوبی قرار دارد.

 

شهرزاد رستمزاده در گفتوگو با خبرنگار نگاه هستی بیان کرد: استان آذربایجان غربی، یکی از قطبهای تولید گندم در کشور است و به طور میانگین 400 هزار تن گندم در استان تولید میشود و حدود 60 مرکز خرید شامل سیلوهای بخش خصوصی و ملکی و مباشر سازمان تعاونی روستایی معمولاً در تیرماه هرسال شروع به خرید گندم می‌‌نمایند که تا اوایل مهرماه، ادامه مییابد. گندم استان ما با توجه به موقعیت جغرافیایی، شامل واریتههای آبی و دیمی است و بر اساس ضوابط و دستورالعملهای ابلاغی مرکز پژوهشهای غلات، آنالیز فاکتورهای رطوبت، افت، گلوتن، ایندکس، هکتولیتر و غیره کل گندم استان به تفکیک مراکز خرید در سطح شهرستانهای تابعه انجام میگیرد و درصورت نیاز به منظور بهبود کیفیت در راستای اختلاط آن با گندم کیفی وارداتی از سایر استانها، اقدام میشود.

وی افزود: به منظور خرید بهینه که از سوی مسئولین کنترل کیفیت هر مرکز انجام میشود، عوامل تشخیص و ناظران حراست نیز  حضور دارند و به صورت مداوم بازرسان ستاد و استان نیز از مراکز بازدید مینمایند. پس از ارسال، نمونههای تصادفی خرید در آزمایشگاه مرکزی این اداره کل مورد آزمایش و آنالیز قرار میگیرند و پس از اتمام فصل خرید، ضمن ثبت میانگین آنالیزها در سامانه سیفا، نمونههای شاهد به منظور آنالیز کشوری به مرکز پژوهشهای غلات ارسال میگردد که نتایج آنالیز سالیان اخیر، حاکی از پایین بودن گلوتن و ایندکس گندم محلی نسبت به متوسط  کشوری است.

به گفته رستمزاده، مسئولین کنترل کیفیت در این استان هرساله دوره بازآموزی حضوری برای عوامل خرید برگزار میکنند و از سوی دیگر بخش کنترل کیفیت این اداره کل «جزوه آموزشی نحوه نمونهبرداری و کنترل کیفی گندم در مراکز خرید» را بر اساس بخشنامه مراکز در قالب CDهای ابلاغی، تنظیم و چاپ مینماید و تمام اقدامات مذکور برای مراکز خرید دانه روغنی کلزا نیز در سطح استان انجام میشود و پس از خرید، کلزا جهت روغنکشی به کارخانههای سایر استانها حمل میگردد.

مسئول کنترل کیفیت اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان آذربایجان غربی در بخش بعدی گفتههای خویش با ارزیابی مثبت از بازسازی تکنولوژی کارخانههای آرد اظهار کرد: خوشبختانه تکنولوژی کارخانههای آرد استان، بهروز است و اکثر کارخانهها به تجهیزات خوب بوجاری گندم و تولید آرد (بولر آلمان و تجهیزات ترک) مجهز هستند و در سیستم بوجاری و دیاگرام کارخانهها، مشکل عمدهای وجود ندارد.

وی افزود: هرماه از کارخانههای آردسازی بازدید و از استحصالات کارخانه شامل انواع آرد و گندم آماده تبدیل، نمونهبرداری صورت میگیرد و ضمن کنترل کیفیت بوجاری گندم آماده تبدیل، آردها هم از لحاظ فاکتورهای تعیین شده استاندارد ملی 103 آنالیز میشوند که اکثراً مطابق استاندارد هستند. هنگام بروز مغایرت ضمن مکاتبه و تذکر به واحدها جهت اصلاح خط تولید، متعاقباً نمونهبرداری مجدد از استحصالات خط تولید کارخانه به منظور کنترل و اصلاح کار انجام میگیرد.

رستمزاده ادامه داد: بر اساس نتایج آنالیز آرد، گلوتن آردهای تولیدی استان نسبت به متوسط کشوری پایین است که به دلیل گلوتن پایین گندم استان و کمبود گندم کیفی به منظور اختلاط با گندم محلی است. 

مسئول کنترل کیفیت اداره کل غله و خدمات بازرگانی استان آذربایجان غربی اضافه کرد: مسأله بعدی، موضوع آموزش نانوایان در استان آذربایجان غربی است که تاکنون سه دوره آموزش مجازی با همکاری آکادمی ملی نان ایران برگزار شده است که نانوایان شرکتکننده در دوره، از فرایند آن رضایت نسبی داشتهاند و از سویی دستورالعمل نحوه عملآوری نان با آرد ضعیف و همچنین با آرد قوی تنظیم و به تمامی اتحادیههای نانوایان شهرستانهای تابعه ارسال شده است.

وی به بازدید از واحدهای نانوایی اشاره نمود و اظهار کرد: طی بازدیدهای تصادفی از واحدهای نانوایی، نانهای تولیدی در سطح استان ارزشیابی شده و از لحاظ میزان PH   و مصرف جوش شیرین آنالیز میشوند و خوشبختانه در طول این سالها، مصرف جوش شیرین نزدیک به صفر بوده و نمره ارزشیابی کیفیت نان استان نیز بالاتر از متوسط کشوری است.

رستمزاده در پایان گفت: تمام برنجهای وارداتی ارسالی به انبارهای تحت پوشش استان نیز در هنگام ورود، ذخیرهسازی و صادرات، کنترل میگردند و به منظور نگهداری بهینه و جلوگیری از آلودگی به آفات انباری، در حین ذخیرهسازی با دیتاگاز، ساشهگذاری و هوادهی میگردد.

 

خبرنگار: ساناز مرادیان عنبران