ارسال به دوست  نسخه چاپي 

نانوایان در دوران همه‌گیری، گذشته را زنده کردند!

حدود 2 هزار سال قبل از میلاد مسیح، یک نانوا در تبس، شهر باستانی مصر، مخمر را از هوا گرفت و آن را به صورت خمیری مثلثی شکل درآورد سپس نان پخته شده، طی مراسمی در زیر معبد فرعون منتوهوتپ دوم در ساحل غربی رود نیل به خاک سپرده شد.

 

به گزارش نگاه هستی به نقل از Sapiens، این مخمر مانند یک مومیایی به مدت چهار هزار سال ماند تا اینکه در سال 2019، فیزیکدانی به نام سیموس بلکل، آن را با یک سرنگ بیرون کشید و در یک استارتر خمیرترش، بازآوری کرد. این مصرشناس آماتور سعی می‌کرد این نان را که متعلق به 2 هزار سال قبل از میلاد است، دوباره تهیه کند.

در دوران همه‌گیری، برخی از باستان‌شناسان با تکرار روش‌های پخت دوران پمپئی رومی یا ترکیه نوسنگی، در تلاش بودند تا کاری جالب انجام دهند و به کشف‌های جدید برسند.

به عنوان مثال، بلکلی در کالیفرنیا با باستان‌شناسی از استرالیا برای پخت نان با استفاده از مخمرهای 4 هزار ساله و تکنیک‌های قدیمی همکاری می‌کند. در ماه مارس، وی با موفقیت نانی را در یک گودال خاکی پخت که مشابه روش پختن نان مصریان در زمان اهرام بود. این نان به اندازه کیک متراکم، با عطری غلیظ و طعمی ترش و شیرین بود. باستان‌شناس استرالیایی در این باره می‌گوید: این کار ما مثل جادو است زیرا وی در واقع گذشته را زنده کرده است.

این فعالیت‌ها که هیجان افراد زیادی را برانگیخته، صرفا به علت کنجکاوی در دنیای آشپزی نیست بلکه زیرشاخه‌ای از باستان‌شناسی تجربی است که در این نوع از باستان‌شناسی، همه وسایل و حتی خوراکی‌های باستانی، بازآفرینی می‌شوند.

با استفاده از DNA، توانستند قدمت و نوع مخمر را مشخص کنند اما همکاران آن‌ها می‌خواهند این مخمرها به مصر برگردانده شود زیرا متعلق به آن‌جا است و برای انتقال آن‌ها، باید از مقامات مصر، اجازه رسمی گرفته شود.